Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων ο ΕΝΦΙΑ

Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων ο ΕΝΦΙΑ
Αλαλούμ με τη ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών προς τις εφορίες, με την κυβέρνηση να προχωράει σε νέα τροποποίηση προκειμένου να ησυχάσει τους τροϊκανούς μπροστά στην επικείμενη αξιολόγηση. Η Τρόικα είχε προβάλει αντιρρήσεις σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμων υποστηρίζοντας ότι θα οδηγούσε σε απώλεια εσόδων για το Δημόσιο...

Η τρόικα υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και ο φόρος εισοδήματος.

Η κυβέρνηση σχετικά αποφάσισε να προχωρήσει στην τροποποίηση του άρθρου 51, παράγραφος 7, στο οποίο αναφέρεται ότι στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να υπαχθούν και βεβαιωμένες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Δηλαδή, όσοι υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ ή φόρο εισοδήματος επιθυμούσαν θα μπορούσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση ακόμη κι αν μέχρι σήμερα πλήρωναν κανονικά τις οφειλές τους.

Δηλαδή, πλέον, μόνο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που είναι ληξιπρόθεσμη ( αν δεν έχει πληρωθεί) θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση των 72 έως 100 δόσεων, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις ως μη ληξιπρόθεσμες ή θα πληρωθούν κανονικά ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12 ως 24 δόσεων.

Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο, ούτως ή άλλως, η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στις 100 δόσεις της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω του ελάχιστου ποσού κάθε δόσης που είναι 50 ευρώ.

Οι υπόλοιπες δόσεις δεν θα είναι δυνατό να ενταχθούν στη ρύθμιση και είτε θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά είτε να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 με 24 δόσεων.

Ενδεχομένως και εντός της ημέρας αναμένεται η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη αλλαγή στον νόμο που να δικαιολογεί την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις.

Την ίδια ώρα, από το ΔΝΤ διαμηνύουν στην Ελλάδα την υποχρέωση να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις για να επιστρέψει η τρόικα

Σχετικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στον Skai επισήμανε ότι «είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επιστροφή της τρόικας και στη συνεχεία η σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές. Για να δανειζόμαστε με μεγαλύτερη ασφάλεια πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων. Παρά πολλές από τις μεταρρυθμίσεις είναι αυτονόητες, πρέπει να είχαν γίνει με δική μας πρωτοβουλία.»