Ερώτηση Παπαδημούλη στην Ε.Ε. για τις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες στο Λουξεμβούργο

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Ε.Ε. για τις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες στο Λουξεμβούργο
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου που ευνοεί την φοροαποφυγή πολυεθνικών εταιρειών, κατέθεσε σήμερα Παρασκευή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.


Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τα στοιχεία της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, σύμφωνα με την οποία περίπου 343 πολυεθνικές εταιρείες συστηματικά φοροδιέφευγαν, εκμεταλλευόμενες το χαλαρό φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου, μεταξύ των οποίων και «9 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, όπως η EFG Group, που κατείχε την τράπεζα Eurobank, η Weather Investments, που κατείχε την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Wind, η Coca-Cola 3Ε κ.α..

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες για το φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου αναφορικά με την φορολογική μεταχείριση της εταιρείας FIAT, καθώς επίσης, κατά πόσο θα ξεκινήσει νέες έρευνες για ενδεχόμενες παράνομες κρατικές ενισχύσεις μετά τις προαναφερθείσες αποκαλύψεις.

Ακόμη, ζητά να ξεκαθαρίσει εάν προκύπτουν θέματα ‘σύγκρουσης συμφερόντων’ για τον Πρόεδρο της Κομισιόν, με δεδομένο ότι οι περισσότερες φορολογικές συμφωνίες μεταξύ πολυεθνικών και Λουξεμβούργου υπογράφηκαν επί Πρωθυπουργίας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμήσει το ύψος της φοροαποφυγής των ελληνικών εταιρειών που έχουν συνάψει φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο.