Τέλος το Αυτόφωρο για χρέη στην Εφορία

Τέλος το Αυτόφωρο για χρέη στην Εφορία
Τέλος το Αυτόφωρο για όσους χρωστούν στην Εφορία. Δεν γλιτώνουν όμως τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που σχεδιάζεται από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο,

όπως αναφέρουν σήμερα τα «ΝΕΑ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οι οφειλέτες θα συνεχίσουν να απειλούνται με κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (με βάση τις νέες διατάξεις για το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ μισθών, συντάξεων ή ενός καταθετικού λογαριασμού). Η αλλαγή στη νομοθεσία έχει σαν στόχο να κάνει διακριτή την αντιμετώπιση ανάμεσα στους πραγματικούς φοροφυγάδες και όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.

Στο επόμενο διάστημα προβλέπεται η εκπόνηση αναλυτικής μελέτης και όταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση θα αρχίσουν οι διορθώσεις στον νόμο του 1997.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη διάταξη εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1990 επί οικουμενικής κυβέρνησης. Εκείνη την εποχή το όριο με το οποίο κινδύνευε ο φορολογούμενος να βρεθεί στη φυλακή ορίζονταν στις 100.000 δραχμές.

Αυτή τη στιγμή ο φορολογούμενος κινδυνεύει με ποινές φυλάκισης που ξεκινούν από τέσσερις μήνες για χρέη προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τις 3.000 ευρώ ή αν δεν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις χρεών προς την εφορία. Όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» έγκριτος νομικός «πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ως διακριτό έγκλημα η μη καταβολή χρεών και επομένως δεν προβλέπεται ποινική δίωξη».