Nέα τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ προτείνει η Κομισιόν

 Nέα τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ προτείνει η Κομισιόν
Τη θέσπιση μιας νέας τυποποιημένης δήλωσης ΦΠΑ προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειωθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις της Ε.Ε. μέχρι και κατά 15 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία, να διευκολυνθεί η φορολογική συμμόρφωση και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των φορολογικών υπηρεσιών σε όλη την Ένωση.
Βάσει της πρότασης αυτής, προβλέπεται ένα ενιαίο σύνολο κανόνων όσον αφορά την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο τις υποβάλουν, ενώ η νέα τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ, πέρα από το ότι θα αντικαταστήσει τις εθνικές δηλώσεις ΦΠΑ, θα διασφαλίζει ότι θα ζητούνται από τις επιχειρήσεις τα ίδια βασικά στοιχεία, εντός των ίδιων προθεσμιών σε όλη την Ε.Ε.
Η πρόταση αυτή προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ μία φορά τον μήνα, ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις μία φορά το τρίμηνο.
«Η τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ είναι επωφελής για όλους. Οι επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε απλούστερες διαδικασίες, σε μειωμένο κόστος και σε λιγότερη γραφειοκρατία. Οι κυβερνήσεις θα διαθέτουν ένα νέο εργαλείο το οποίο θα διευκολύνει τη συμμόρφωση με τους κανόνες για τον ΦΠΑ και θα αυξήσει τα έσοδά τους» ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος Φορολογίας Άλγκιρντας Σέμετα.
Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να διευκολυνθούν ιδιαίτερα οι διασυνοριακές επιχειρηματικές δραστηριότητες καθώς σήμερα και λόγω των διαφορών που ισχύουν από κράτος σε κράτος αναφορικά με τις δηλώσεις ΦΠΑ, οι εν λόγω δραστηριότητες περιπλέκονται σε μια διαδικασία εξαιρετικά επίπονη, χρονοβόρα και δαπανηρή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ