Ανακαίνιση ακινήτων: Παίρνουν πίσω το φορο-μπόνους των 3.200 ευρώ λόγω υψηλού δημοσιονομικού κόστους

Ανακαίνιση ακινήτων: Παίρνουν πίσω το φορο-μπόνους των 3.200 ευρώ λόγω υψηλού δημοσιονομικού κόστους

Η ρύθμιση θα αλλάξει  και θα κατατεθεί διορθωμένη στο φορολογικό νομοσχέδιο

ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ FPRESS.GR

Σε απόσυρση της διάταξης του φορολογικού νομοσχεδίου που δίνει κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις και να πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα τα υλικά και τις εργασίες ανακαίνισης των ακινήτων τους θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Λίγες ώρες µετά την ανάρτηση του φορολογικού νοµοσχεδίου σε δηµόσια διαβούλευση, το οικονοµικό επιτελείο προχωράει στην αλλαγή του άρθρου 29 (η οποία θα φανεί στο τελικό κείµενο), που ορίζει έκπτωση έως 3.200 ευρώ τον χρόνο για ανακαινίσεις ακινήτου.

Η ρύθμιση θα αλλάξει λόγω υψηλού δημοσιονομικού κόστους και θα κατατεθεί διορθωμένη στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τη διάταξη δαπάνες έως 16.000 ευρώ θα οδηγούσαν σε έκπτωση φόρου έως και 3.200 ευρώ το χρόνο και για 5 συνεχόμενα έτη για τους φορολογούμενους που θα προχωρούσαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 σε επισκευή ή ανακαίνιση των ακινήτων τους.

Η νέα διάταξη θα έχει χαρακτηριστικά τη υφιστάμενης που προβλέπει έκπτωση 40% των δαπανών με ανώτατο όριο (δαπάνης) τα 16.000 ευρώ και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερη και ευνοϊκότερη από αυτή που ισχύει σήμερα.

Η διάταξη λοιπόν θα τροποποιηθεί και θα περιορίζει τα αγαθά για τις ανακαινίσεις που θα λαµβάνονται υπόψη. ∆ηλαδή, µε υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί µετά την ψήφιση του νόµου θα ορίζονται επακριβώς τα αγαθά που θα προσµετρούνται και θα µειώνουν τον φόρο εισοδήµατος. Επίσης, είναι εξαιρετικά πιθανό να τεθούν και ποσοστά έκπτωσης του φόρου µε ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση όπως αυτή θα διαµορφωθεί από το οικονοµικό επιτελείο, θα είναι

• Τα κτίρια για τα οποία πραγµατοποιούνται οι δαπάνες να µην έχουν ήδη ενταχθεί ή να µην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραµµα αναβάθµισης κτιρίων.

• Οι δαπάνες να αποδεικνύονται µε νόµιµα παραστατικά, δηλαδή µε αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή µε τιµολόγια παροχής υπηρεσιών.

• Οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής, δηλαδή µε πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωµένες κάρτες ή µέσω e-banking ή µέσω λογαριασµού πληρωµών παρόχων υπηρεσιών πληρωµών του ν. 3862/2010 ή µε τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.

Σηµειώνεται ότι µέχρι σήµερα οι φορολογούµενοι είχαν τη δυνατότητα να γλιτώσουν ποσό έως 1.600 ευρώ από τον φόρο που τους αναλογεί εφόσον προχωρούσαν σε επισκευές στα ακίνητά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ