To σχέδιο «win-win» για την «γενναία» αύξηση του κατώτατου μισθού

To σχέδιο «win-win» για την «γενναία» αύξηση του κατώτατου μισθού

 

«Θέλετε μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού; Μειώστε περαιτέρω τις εργοδοτικές εισφορές ώστε να μοιραστεί το κόστος σε όλους: εργαζόμενους, εργοδότες και κράτος». Είναι ένα επιχείρημα που θα μπει στο τραπέζι ενόψει της έναρξης των διαβουλεύσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Που εδράζεται;

Η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού θα υποχρεώσει τους εργαζόμενους να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο εισοδήματος κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει λόγω του αφορολόγητου της φορολογικής κλίμακας. Αυτούς τους φόρους θα τους εισπράξει το κράτος. Όπως θα εισπράξει και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν τόσο οι εργαζόμενοι –περίπου 650.000 στον αριθμό- όσο και οι εργοδότες. Αυτά τα πρόσθετα έσοδα που θα συγκεντρώσει το δημόσιο μπορεί να τα διαθέσει για την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών ώστε και οι εργοδότες που θα κληθούν να καταβάλλουν τους αυξημένους μισθούς στηρίζοντας το οικογενειακό εισόδημα των υπαλλήλων τους, να μετριάσουν το δικό τους οικονομικό κόστος και να μην ανακόψουν την πορεία μείωσης της ανεργίας. Αυτό είναι λοιπόν εν πολλοίς το σχέδιο «win-win» για τον κατώτατο μισθό: κερδίζουν όλοι και επιστρέφουν ένα μέρος του κέρδους τους.

Πώς αποτυπώνεται αυτό με αριθμούς; Σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι στα 713 ευρώ μεικτά. Μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές, ο εργοδότης καταβάλει 884 ευρώ. Τι θα συμβεί αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί στα όρια του πληθωρισμού του 2022 δηλαδή κατά 9,5% (αυτό είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο που υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι);

  1. Ο κατώτατος μισθός θα ανέβει στα 781 ευρώ.
  2. Η παρακράτηση φόρου του εργαζόμενου από το… μηδέν που είναι σήμερα θα πάει στα 4,84 ευρώ. Είναι ποσό ανά μήνα και πολλαπλασιάζεται επί 650.000 που είναι οι δικαιούχοι του κατώτατου μισθού άρα μαζεύεται σημαντικό ποσό.
  3. Οι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου, ανεβαίνουν από τα 98,87 στα 108,26 ευρώ. Και πάλι το κέρδος πηγαίνει στο κράτος.
  4. Οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη από τα 158 ευρώ θα αυξηθούν στα 174 ευρώ. Και αυτά τα χρήματα θα μπουν στο κρατικό ταμείο. Αν όμως ο συντελεστής των εργοδοτικών εισφορών μειωθεί από το 22,29% στο 21,5%, η αύξηση του εργοδοτικού κόστους θα μετριαστεί στα 167 ευρώ και η επιβάρυνση του εργοδότη θα μειωθεί αρκετά.
  5. Τα καθαρά του εργαζόμενου θα διαμορφωθούν στα 667 ευρώ που σημαίνει ότι θα δοθεί αύξηση 53 ευρώ τον μήνα.
  6. Η καθαρή αύξηση του εργοδοτικού κόστους θα ανέλθει στα 88 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ