Βρείτε πόση αύξηση θα πάρετε στον καθαρό μισθό σας από την 1/1/2022 με ένα κλικ

Βρείτε πόση αύξηση θα πάρετε στον καθαρό μισθό σας από την 1/1/2022 με ένα κλικ

Ο μεικτός κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από την 1/1/2022 κατά 2%. Αντίστοιχα θα επηρεαστούν οι τριετίες αλλά και το επίδομα γάμου. Θα αλλάξει όμως και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. Εισφορά αλληλεγγύης δεν θα υπάρξει -ούτε ή άλλως ποτέ δεν επιβάρυνε τους χαμηλόμισθους- αλλά θα υπάρξει και μια δυσάρεστη έκπληξη. Εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα υποστούν για πρώτη φορά παρακράτηση φόρου εισοδήματος καθώς το αφορολόγητο -αν έχουν μια ή δύο τριετίες- θα πάψει πλέον να τους διασφαλίζει την μηδενική επιβάρυνση. 

Το fpress.gr σας διευκολύνει με το επικαιροποιημένο εργαλείο οικονομικής ενημέρωσης στο να υπολογίσετε με μόλις δύο κλικ το ύψος των καθαρών αποδοχών που θα διαμορφωθούν από την 1/1/2022. Το εργαλείο αφορά ωστόσο και τους εργοδότες οι οποίοι επίσης μπορούν να υπολογίσουν την επιβάρυνση που θα υποστούν στο εργοδοτικό κόστος. Το μόνο που απαιτείται είναι:

1. Η αναγραφή της προϋπήρεσίας: καμία τριετία, μία, δύο ή τρεις;

2. Η αναγραφή του αν κάποιος είναι έγγαμος ή όχι. Με μόνο αυτά τα δύο στοιχεία το εργαλείο υπολογίζει

1. Τον νέο κατώτατο μισθό σε μεικτό επίπεδο

2. Την αύξηση στα μεικτά

3. Το ύψος των κρατήσεων για τις ασφαλιστικές εισφορές πριν και μετά την αύξηση

4. Τη μεταβολή στις κρατήσεις για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων

5. Τη μεταβολή στο εργοδοτικό κόστος εξαιτίας της αύξησης και του ονομαστικού μισθού αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών. Εννοείται ότι λαμβάνονται υπόψη οι μειωμένοι συντελεστές υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσουν και για το 2022 αλλά και το γεγονός ότι δεν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης ούτε για το επόμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ