ΓΣΕΕ: Την Δευτέρα (10/5) η πρόταση για τον κατώτατο μισθό

ΓΣΕΕ: Την Δευτέρα (10/5) η πρόταση για τον κατώτατο μισθό

Η διαδικτυακή πρόταση της ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Την Δευτέρα 10 Μαΐου, στις 11:00 το πρωί η ΓΣΕΕ, μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας (ΙΝΕ), θα παρουσιάσει -μέσω διαδικτύου- και θα τεκμηριώσει τις θέσεις της για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για το έτος 2021, στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για την διαμόρφωση της πρότασης έχουν ληφθεί υπόψη και έχουν μελετηθεί οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και οι προοπτικές της, οι εξελίξεις της αγοράς εργασίας, και η διαμόρφωση των εισοδημάτων στους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα.

Η ΓΣΕΕ, ακόμα μια φορά δηλώνει την αντίθεσή της στην δαιδαλώδη, αποπροσανατολιστική, άσκοπα γραφειοκρατική και τελικά άδικη διαδικασία - μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού που ορίζει ο Ν. 4173/13, όπου επιβάλλονται διαδικασίες κατ επίφασης κοινωνικού διαλόγου και ανύπαρκτης κοινωνικής διαβούλευσης.

Τονίζεται ότι η κρίση στην αγορά εργασίας που επιδεινώθηκε από την πανδημία COVID-19 έχει υποβαθμίσει το βιοτικό επιπέδου των εργαζομένων και ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων, θέτοντας πολλές οικογένειες σε κίνδυνο υλικής αποστέρησης και συρρίκνωσης του βιοτικού επιπέδου τους.

Αν στο αποτέλεσμα αυτό συνεκτιμηθεί η μεγάλη μείωση του κατώτατου μισθού, των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος η οποία συντελέστηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξουν παρεμβάσεις και να ληφθούν μέτρα πολιτικής που να αποσκοπούν στην προστασία του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των οικογενειών τους, καθώς επίσης και στην αποτροπή κάθε κινδύνου περαιτέρω αύξησης των επιπέδων φτώχειας και οικονομικής ανισότητας.

Η παρουσίαση είναι ανοικτή για το κοινό, με απαραίτητη την προεγγραφή, η οποία πραγματοποιείται πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/33kY5gE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ