Ο κορωνοϊός «παγώνει» τον κατώτατο μισθό

Αναβάλλεται για τον Ιανουάριο του 2021 η αναπροσαρμογή του – θα παραμείνει στα 650 € για όλο το 2020

Ο κορωνοϊός «παγώνει» τον κατώτατο μισθό

Με διάταξη που ενσωματώθηκε στην νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα στο ΦΕΚ, «παγώνει» όλη η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Ενώ προ πανδημίας ήταν προγραμματισμένο ο νέος κατώτατος μισθός να ισχύσει από φέτος και για όλο το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς, το νωρίτερο που πρόκειται να εφαρμοστεί μετά την τροποποίηση του νομοθετικού πλαίσιου είναι από τον Φεβρουάριο ή από τον Μάρτιο του 2021.

Με το 13ο άρθρο της ΠΝΠ μεταβάλλεται το χρονοδιάγραμμα διαβουλεύσεων για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού ως εξής:

  • Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Σεπτεμβρίου.
  • Η σύνταξη και υποβολή της έκθεσης λαμβάνουν χώρα το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου.
  • Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 15η Νοεμβρίου.
  • Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 30ή Νοεμβρίου.
  • Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται, το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου.
  • Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ