Πώς μεταφράζεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στην τσέπη μας

Οι πραγματικές επιπτώσεις στις καθαρές αποδοχές – Ποια θα είναι η επιβάρυνση για τον εργοδότη – πόσο θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά

Πώς μεταφράζεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στην τσέπη μας

Ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ (μεικτά) είναι γεγονός. Όπως γεγονός θα γίνει από την 1η Φεβρουαρίου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που υποχρέωνε τους νέους να απασχοληθούν για ένα πλήρες 8ωρο με 511 ευρώ μεικτά. Με την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, θα αναλάβουν δράση οι λογιστές προκειμένου να προσαρμόσουν τα μισθολόγια στα καινούργια δεδομένα, να κάνουν την εκκαθάριση για τους εργαζόμενους και να βγάλουν τον… λογαριασμό για τους εργοδότες.

Οι τελικοί υπολογισμοί –δεδομένου ότι πλέον ανακοινώθηκε και ο τελευταίος… άγνωστος της εξίσωσης που ήταν το ποσοστό αύξησης- οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν από 54 έως 59 ευρώ για τους μισθωτούς ηλικίας άνω των 25 ετών (με το τελικό ποσοστό των καθαρών αμοιβών να εξαρτάται από τις τριετίες και την οικογενειακή κατάσταση του καθενός) αλλά και τις αυξήσεις να φτάνουν ακόμη και στα 117-129 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών που είναι και οι μεγάλοι ευνοημένοι αυτών των αλλαγών.

Ευνοημένοι βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι οι εργοδότες θα πληρώσουν και ότι δεν θα εκμεταλλευτούν άλλες μεθόδους για να αποφύγουν την αύξηση του εργοδοτικού κόστους. Αν για τον εργοδότη είναι «κλειδωμένο» το κονδύλι του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, το μόνο που του μένει από την πρώτη Φεβρουαρίου να κάνει προσαρμογές μισθών αλλά και προσαρμογές ωραρίων εργασίας ή αριθμού εργαζομένων. Αυτό είναι και το μεγάλο «στοίχημα»: θα πέσει νέο χρήμα στην αγορά το οποίο θα δοθεί από τους εργοδότες για να γίνει κατανάλωση και να επιστρέψει στις επιχειρήσεις και στην οικονομία ή το νέο χρήμα θα «χαθεί» σε φόρους ασφαλιστικές εισφορές και μειωμένα ωράρια εργασίας.

Σε καθαρά χρηστικό επίπεδο, το θέμα του τι σημαίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού εξαντλείται με το εργαλείο του fpress.gr το οποίο και επικαιροποιήθηκε ώστε να αποτυπώσει και τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Δείτε στην πράξη στο σχετικό αρχείο ποια είναι αύξηση στα μεικτά σας, ποια η μεταβολή στα καθαρά, πώς αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, αν θα κληθείτε να πληρώσετε επιπλέον χρήματα σε φόρους (ή αν θα κληθείτε για πρώτη φορά να πληρώσετε φόρους). Δείτε επίσης και τη μεταβολή για τον εργοδότη ο οποίος έχει να λάβει υπόψη στους υπολογισμούς του και το 25% που είναι το ποσοστό υπολογισμού των εργοδοτικών εισφορών.

Υπολογισμός του κατώτατου μισθού για υπαλλήλους άνω και κάτω των 25 ετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ