Πως θα γίνουν οι προσλήψεις των 4.000 εκπαιδευτικών το 2015

Πως θα γίνουν οι προσλήψεις των 4.000 εκπαιδευτικών το 2015
Με το σταγονόμετρο θα γίνουν φέτος οι προσλήψεις στην Παιδεία.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτας έκανε λόγο για 3.000 με 4.000 προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο συνολικό αριθμό των 4.000 θέσεων περιλαμβάνονται νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές γυμνασίων-λυκείων καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Παράλληλα θα πρέπει να υπολογιστούν και οι 500 εναπομείναντες εκπαιδευτικοί από τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2008. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο είναι δεδομένο οτι με βάσει τις ελλείψεις που έχουν καταγραφεί τόσο στα σχολεία όσο και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο παραπάνω αριθμός δεν καλύπτει ούτε τις βασικές ανάγκες. Οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών στο τέλος της χρονιάς αναμένονται να φτάσουν τους 5.000 και η κατάσταση στα σχολεία και ειδικότερα στα δημοτικά που υποφέρουν από τις ελλείψεις δασκάλων θα είναι πολύ δύσκολη.

Ο τρόπος πρόσληψης του νέου εκπαιδευτικού προσωπικού δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Ο νόμος ορίζει ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό προσλαμβάνεται μέσω γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Δεδομένου ωστόσο, ότι οι νέες προσλήψεις θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια ώστε να γίνει ένας γραπτός διαγωνισμός.

Η εναλλακτική λύση που προτείνει το υπουργείο είναι η πρόσληψη εκπαιδευτικών να γίνει μέσω ΑΣΕΠ μεν αλλά με σειρά προτεραιότητας που θα καθοριστεί από αντικειμενικά κριτηρια όπως χρονος ανεργίας, προϋπηρεσία, οικογενειακή κατασταση κ.α. Παράλληλα, η Κυβέρνηση, καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια ΕΣΠΑ για τους αναπληρωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ