Διευκρινίσεις Σταϊκούρα για τα αναδρομικά ένστολων και δικαστών

Διευκρινίσεις Σταϊκούρα για τα αναδρομικά ένστολων και δικαστών
Διευκρινίσεις για τη ρύθμιση σχετικά με τα αναδρομικά δικαστικών και ενστόλων έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, από το βήμα της Βουλής.


Όπως είπε «με την εν λόγω ρύθμιση, ιατηρούνται σε ισχύ οι κείμενες διατάξεις περί χορήγησης μισθολογικών προαγωγών και δεν θίγεται η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση που χορηγήθηκε εφέτος, εξαιτίας της υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων του 2013.
Επιπρόσθετα, με την παρούσα Τροπολογία, για λόγους ίσης μεταχείρισης, καθορίζεται η αναπροσαρμογή και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών διαφορών αποδοχών και συντάξεων, για το χρονικό διάστημα από 01.08.2012 έως 30.06.2014, προς τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εν ενεργεία και συνταξιούχους όλων των βαθμίδων».
Ο αναπ. υπουργός πρόσθεσε:
1ον. Εφέτος, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα λάβουν αυξημένες αποδοχές, συνολικού ύψους περίπου 91 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν κατά 50% τη μισθολογική αποκατάσταση της περικοπής που τους έγινε από το 2012, για τους τελευταίους 6 μήνες, δηλαδή από τον Ιούλιο. Η συμφωνημένη, μερική αλλά σημαντική αποκατάσταση των αποδοχών τους θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου. Αντίστοιχα, για τους απόστρατους, οι διαφορές συντάξεων θα καταβληθούν εφάπαξ στις 22 Δεκεμβρίου. Ημερομηνία κατά την οποία θα καταβληθούν όλες οι συντάξεις του Δημοσίου, αντί της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του έτους.
2ον. Τα αναδρομικά της περιόδου 2012-2014, τόσο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας όσο και για τους δικαστικούς λειτουργούς, θα δοθούν, κατά κανόνα, σε 36 μηνιαίες ισόποσες δόσεις, από το τέλος Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν όσοι δικαιούνται, συνολικά, αναδρομικές διαφορές αποδοχών μέχρι 250 ευρώ ή όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από 01.08.2012 μέχρι 30.06.2014. Σε αυτούς τους περίπου 19.000 δικαιούχους, η καταβολή θα γίνει εφάπαξ.
3ον. Επιπρόσθετα, η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση, ύψους 500 ευρώ, που ήδη χορηγήθηκε σε 75.428 εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, περίπου δηλαδή στο 50% του συνόλου τους, με δαπάνη 37 εκατ. ευρώ, δεν συμψηφίζεται με την αναπροσαρμογή των αποδοχών τους. Ενώ, και οι μισθολογικές προαγωγές, που «ξεπάγωσαν» το 2012, διατηρούνται.