Αύξηση προσλήψεων την περίοδο ελέγχων για αδήλωτη εργασία

Αύξηση προσλήψεων την περίοδο ελέγχων για αδήλωτη εργασία
Ανοδος των προσλήψεων παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα σε 25 περιοχές της χώρας όπου πραγματοποιούνταν έλεγχοι από

κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Συγκεκριμένα το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», που αποτυπώνει συνεχώς και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας την κίνηση των προσλήψεων και απολύσεων, στις περιοχές στις οποίες πραγματοποιήθηκαν τέτοιοι κατέγραψε απότομη και εκρηκτική αύξηση των προσλήψεων την περίοδο των ελέγχων.

Οι έλεγχοι έγιναν στις διάφορες περιοχές νομών και νησιών της χώρας όπως Θήρα, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Μύκονο, Ρέθυμνο, Χανιά, Κατερίνη, Νάξο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Χαλκιδική, Ρόδο, Λακωνία, Σύμη, Αργολίδα, Κύθηρα, Τήνο, Ηλεία, Ζάκυνθο, Αμαλιάδα, Κω, Κάλυμνο, Σάμο, και Αχαΐα

Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλες τις περιοχές καταγράφηκε άνοδος των προσλήψεων και σε αρκετές από αυτές ενώ λίγες ημέρες πριν τη διενέργεια των ελέγχων καταγράφονταν μόνο απολύσεις, τις ημέρες που έγιναν οι έλεγχοι οι νέες προσλήψεις αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Ο υπουργός Εργασίας, κ.Γιάννης Βρούτσηςτον προηγούμενο μήνα είχε δώσει εντολή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχων Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) να προβούν άμεσα σε έκτακτους και στοχευμένους ελέγχους για αδήλωτη εργασία στις διάφορες περιοχές της χώρας καθώς παρατηρούνταν αρνητικές ροές και αυξημένες απολύσεις που δεν δικαιολογούνται καταρχήν από την αυξημένη τουριστική κίνηση που παρατηρείται σε όλη την επικράτεια.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας μετά τα αποτελέσματα των στοχευμένων ελέγχων:

«Είναι γνωστό ότι η δραστική καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί μια από τις πιο άμεσες και επείγουσες προτεραιότητές μας. Και για αυτό το σκοπό, για πρώτη φορά στην ιστορία του υπουργείου Εργασίας, έχουμε περάσει από τα λόγια και τις καλές προθέσεις στην «πράξη» επιστρατεύοντας το σύνολο των δυνάμεων μας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ». Με την πραγματοποίηση εντατικών και στοχευμένων ελέγχων, την επιβολή υψηλότατων προστίμων, την υλοποίηση ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και πάνω απ’ όλα με την αποτελεσματική και οργανωμένη αξιοποίηση του έμπειρου και ικανού ανθρώπινου δυναμικού του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ.

Είναι επίσης ευνόητο ότι αυτή την περίοδο η προσπάθειά μας έχει κορυφωθεί με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές της χώρας και σε δραστηριότητες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό.

Αξιοποιώντας το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ένα πολύτιμο ηλεκτρονικό εργαλείο που αποτυπώνει συνεχώς και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας την κίνηση των προσλήψεων και απολύσεων, παρουσιάζουμε σήμερα μια αποκαλυπτική εικόνα για το πώς λειτουργούν στην πράξη οι έλεγχοι για την αδήλωτη εργασία. Πράγματι, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε 25 ενδεικτικές περιοχές στις οποίες πραγματοποιήθηκαν τέτοιοι έλεγχοι από κλιμάκια του υπουργείου Εργασίας, οι προσλήψεις παρουσίασαν απότομη και εκρηκτική αύξηση την περίοδο των ελέγχων.

Είναι προφανές ότι οι έλεγχοι του υπουργείου Εργασίας πιάνουν τόπο αφού υποκινούν «κύμα συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων. Ωστόσο, αυτή είναι η μια πλευρά των πραγμάτων. Υπάρχει και η άλλη που πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα όλους. Αυτή η «συμμόρφωση», σε αρκετές περιπτώσεις συγκυριακή ή και προσχηματική, υποδηλώνει την έκταση του προβλήματος και αντανακλά μια βαθιά αντιπαραγωγική και αντικοινωνική νοοτροπία πολλών επιχειρήσεων. Τη λογική της «αρπαχτής» και του ευκαιριακού κέρδους σε βάρος των εργαζομένων, συχνά με το εκβιαστικό δίλημμα «καλύτερα ανασφάλιστος παρά άνεργος».

Για το υπουργείο Εργασίας και τις ελεγκτικές του υπηρεσίες η επιβολή υψηλών προστίμων και η τιμωρία δεν είναι αυτοσκοπός. Αντίθετα, με ένα ισορροπημένο μίγμα κινήτρων (μείωση εισφορών, απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών) και αντικινήτρων (το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο των 10.500 ευρώ, συνεχείς και στοχευμένοι έλεγχοι) έχουμε διαμορφώσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την υγιή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νόμιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Το ζήτημα είναι ότι ακόμη και σήμερα επιβιώνουν καταχρηστικές επιχειρηματικές πρακτικές και νοσηρές νοοτροπίες, απολιθώματα μιας άλλης εποχής, οι οποίες όμως δεν έχουν θέση στην νέα Ελλάδα που με τόση προσπάθεια και θυσίες χτίζουμε όλοι μαζί. Η εκρίζωση αυτών ακριβώς των νοοτροπιών είναι η κρίσιμη προϋπόθεση για την οριστική εξαφάνιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, της σύγχρονης «λερναίας ύδρας».

Και για αυτό χρειάζεται η συνδρομή όλων μας, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση».