Μειώθηκε πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες η ανασφάλιστη εργασία

Μειώθηκε πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες η ανασφάλιστη εργασία
“Σημαντική” χαρακτήρισε την μείωση της ανασφάλιστης εργασίας ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης μετά την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσιας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (σύστημα “Άρτεμις”).


Συγκεκριμένα το 23,3% των εργαζομένων εκτιμάται από τους παραπάνω φορείς ότι δεν ήταν δηλωμένοι στο ΙΚΑ τον Μάιο του 2014.
Αντίθετα οι αδήλωτοι εργαζόμενοι έφταναν το 38,6% ένα χρόνο πριν.
Μ΄άλλα λόγια σύστημα με τους ελέγχους του υπ. Εργασίας και του ΙΚΑ, η αδήλωτη εργασία μειώθηκε κατά περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Μαΐου έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 16.999.022 ευρώ αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία.
Ο Υπ. Εργασίας επισήμανε την ύπαρξη “κύματος συμμόρφωσης” στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Γιάννη Βρούτση:

«Με συγκροτημένη οργάνωση και αποφασιστικότητα οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, η Επιθεώρηση Εργασίας και η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ συνεχίζουν να δίνουν με συνέπεια τη μάχη για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, με βασικό γνώμονα τη διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Μαϊου 2014, ελέγχθηκαν 14.465 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 90.571 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.646. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν πλέον τα 16.999.022 ευρώ.
Από την άλλη, οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, επιβεβαιώνουν και αυτό το μήνα την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων. Όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, τον Μάϊο το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας στους παραπάνω κλάδους ανήλθε στο 23,39%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 38,68% τον Μάϊο του 2013.
Ωστόσο, αυτό που θα ήθελα με έμφαση να τονίσω είναι η πολύπλευρη διάσταση της εντατικοποίησης των ελέγχων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
Πράγματι, η παρουσία κλιμακίων ελέγχου σε μια περιοχή σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των κυρώσεων, πέρα απο τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών και την επιβολή των αναλόγων προστίμων έχει και μια άλλη, εξίσου σημαντική επίπτωση: Την υποκίνηση «κύματος συμμόρφωσης» στο σύνολο των επιχειρήσεων της περιοχής. Και αυτό το φαινόμενο μπορούμε πλέον να το μετρήσουμε με ακρίβεια και πιστότητα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του νέου πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» που αποτυπώνει σε ζωντανό χρόνο και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τις μεταβολές της μισθωτής απασχόλησης.
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης επισήμανε πως με βάση μια σειρά παραδείγματα περιοχών της χώρας “ η «μαζική συμμόρφωση» των επιχειρήσεων στις περιοχές που διεξάγονται αυστηροί και εντατικοί έλεγχοι, υποδηλώνουν ότι το πρόβλημα της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας παρότι μειώθηκε εξακολουθεί να υφίσταται. Και πρόκειται ουσιαστικά για ένα διαχρονικό νοσηρό φαινόμενο της αγοράς εργασίας που για να εκριζωθεί οριστικά απαιτείται η συστράτευση όλων μας, αλλά και μια αντίστοιχη εκρίζωση στρεβλών αντιλήψεων και νοοτροπιών του παρελθόντος. Συγκεκριμένα, πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιοι οι εργοδότες το μέγεθος της μεγάλης τους ευθύνης. Συνεχίζοντας με τις ίδιες νοοτροπίες και πρακτικές που συνέβαλλαν να φτάσουμε στη σημερινή κρίση, υπονομεύουν τη συλλογική εθνική προσπάθεια για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και ακυρώνουν τις θυσίες που πρώτοι από όλους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν μέχρι σήμερα καταβάλλει. Αυτό δεν είναι ούτε οικονομικά, αλλά ούτε κοινωνικά και ηθικά αποδεκτό. Και για αυτό το λόγο, είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε όλους τους θύλακες παραβατικότητας, όπου και αν βρίσκονται, συνεχίζοντας με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια τις προσπάθειες μας.
Είναι γνωστό ότι από την πλευρά μας, ως υπουργείο Εργασίας, επιδεικνύουμε σταθερή και πρωτόγνωρη - σε σχέση με το παρελθόν - αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, καθώς δεν διστάσαμε να επιβάλλουμε το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο, αλλά και να διακόψουμε τη λειτουργία επιχειρήσεων που παρανομούσαν συστηματικά σε βάρος των εργαζομένων. Επιπλέον, διαμορφώσαμε ένα ισορροπημένο μίγμα κινήτρων και αντικινήτρων που περιλαμβάνουν εκτός από την αυστηροποίηση των προστίμων, την ενιαιοποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιούνται από τα δύο κύρια ελεγκτικά σώματα του υπουργείου Εργασίας (την Επιθεώρηση Εργασίας και την ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ), αλλά και τη σημαντική ελάφρυνση των επιχειρήσεων από γραφειοκρατικά και άλλα κόστη (π.χ. πολύπλοκες διαδικασίες, υψηλές εργοδοτικές εισφορές, κ.λπ.) που εμπόδιζαν τη δημιουργία νόμιμων θέσεων εργασίας και εξέτρεπαν την οικονομική δραστηριότητα σε «μαύρες» μορφές απασχόλησης.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ