Η δικαιοσύνη ζήτησε επαναπρόσληψη 821 απολυμένων της Coca-Cola

Η δικαιοσύνη ζήτησε επαναπρόσληψη 821 απολυμένων της Coca-Cola
Η δικαιοσύνη ακύρωσε σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας Coca-Cola Iberian Partners (CCIP), το οποίο προέβλεπε την απόλυση 1.190 εργαζόμενων

και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων της στην Ισπανία, ζητώντας την επαναπρόσληψη των 821 εργαζόμενων που έχουν ήδη απολυθεί.
Η ανώτατη δικαστική αρχή της Ισπανίας «κήρυξε άκυρη την ομαδική απόλυση των 1.190 εργαζόμενων που σχεδιάζει η CCIP, εκ των οποίων οι 821 έχουν ήδη οριστικοποιηθεί, και η οποία οδήγησε στο κλείσιμο των εργοστασίων της Φουενλαμπράντα (στη Μαδρίτη), της Μαγιόρκα, της Αλικάντε και των Αστουριών».
«Εξάλλου ζητεί την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, με την καταβολή των μισθών που δεν τους έχουν δοθεί», προσθέτει η ανακοίνωση.
Η δικαιοσύνη, στην οποία είχαν προσφύγει τα συνδικάτα UGT, CCOO και CSIF, επισημαίνει ότι η Coca-Cola είχε συγκεντρώσει σε μια ομάδα πολλές εταιρείες της για να διαπραγματευτούν αυτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, «για τη σύνθεση και τις επιπτώσεις του οποίου δεν ενημερώθηκαν ούτε υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων των διαφορετικών εταιρειών».
Η δικαστική αρχή υπενθυμίζει εξάλλου ότι η Coca-Cola αποφάσισε να συγχωνεύσει τα οκτώ εργοστάσιά της στην Ιβηρική Χερσόνησο σε ένα, που θα είναι αρμόδιο να βάζει τα αναψυκτικά στα μπουκάλια για την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Σημειώνει επίσης «μια επαρκή έλλειψη πληροφόρησης» στη διάρκεια της περιόδου διαπραγμάτευσης και εκτιμά ότι καταπατήθηκε το δικαίωμα στην απεργία, καθώς η εταιρεία μίσθωνε εργαζόμενους για να καλύπτουν τα κενά των απεργών.
Τα σχέδια του αμερικανικού ομίλου είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι έκριναν ότι οι απολύσεις ήταν αδικαιολόγητες καθώς η Coca-Cola καταγράφει κέρδη σε μια χώρα που πλήττεται ήδη πολύ από την ανεργία, η οποία αγγίζει το 26%. Είχαν επίσης ζητήσει από το κοινό να μποϊκοτάρει τα προϊόντα της εταιρείας.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας προέβλεπε το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων σε σύνολο έντεκα και την κατάργηση περίπου του 30% των εργαζομένων.
Σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο UGT αναφέρει ότι «γιορτάζουμε την ακύρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Coca-Cola Iberian Partners», «όπως υποστηρίζουμε στη διάρκεια όλων αυτών των μηνών, η Coca-Cola IP είναι μια εταιρεία περισσότερο από φερέγγυα, γεγονός που καθιστά αδικαιολόγητο το μέτρο» της κατάργησης θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ