Σε νέο ιστορικό χαμηλό η πρόθεση απολύσεων

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η πρόθεση απολύσεων
Τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 24% ότι η κατάσταση τους είναι «καλή», έναντι αντίστοιχου ποσοστού 22% τον Απρίλιο 2014.

Την ίδια στιγμή στο 40% διαμορφώθηκε το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι η κατάστασή τους είναι «ικανοποιητική», ενώ αυξήθηκε ελαφρά, στο 36%, από 35% τον Απρίλιο αυτών που είπαν ότι είναι «κακή».

Επιστροφή στο πεδίο των αρνητικών επιδόσεων εμφάνισε τον Μάιο ο Δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), ο οποίος καταγράφει σε μηνιαία βάση την πορεία 500 βορειοελλαδικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας δημοσκοπήσεων -ερευνών Interview που επεξεργάζεται στον Δείκτη, η επίδοση αυτή του Μαΐου «είναι πολύ πιθανό να επηρεάστηκε από τις πρόσφατες εκλογές και το κλίμα, που επικράτησε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του περασμένου μήνα. Έτσι, παρόλο που τον Απρίλιο ο δείκτης NGBI 500 βρέθηκε σε θετικό έδαφος, στο +1, τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στο -9, έναντι -3 τον Μάρτιο και -15 τον Μάιο του 2013.

Οι αναλυτές του Δείκτη εκτιμούν πως στο θετικό πρόσημο που κατέγραψε ο Δείκτης τον Απρίλιο “βοήθησε το Πάσχα, στη διάρκεια του οποίου τονώθηκε η αγορά, ειδικότερα των εμπορικών επιχειρήσεων και των παροχής υπηρεσιών”.

Πάντως, οι ίδιοι θεωρούν σημαντικό το γεγονός πως ακόμα και τον περασμένο μήνα παρατηρείται σταθερότητα στην αγορά εργασίας, με αυξημένη την τάση για διατήρηση του απασχολούμενου προσωπικού των επιχειρήσεων και με νέο ιστορικό χαμηλό στην πρόθεση απολύσεων”.

Για το επόμενο εξάμηνο, παραμένουν στο 20% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάστασή τους. Στασιμότητα προβλέπει το 44% (51% τον Απρίλιο) και επιδείνωση το 26%, έναντι 29%.

Στο πεδίο της απασχόλησης, μικρή μείωση σημείωσε τον Μάιο το ποσοστό των βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών που προτίθενται να προχωρήσουν σε προσλήψεις και έτσι αυτό διαμορφώθηκε στο 6%, από 8% τον Απρίλιο.

Πάντως, η πρόθεση απολύσεων προσεγγίζει νέο ιστορικό χαμηλό, δηλαδή 6%, έναντι 8% τον Απρίλιο, ενώ η “μερίδα του λέοντος” των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 88%, έναντι 84% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Στο ερώτημα σχετικά με τον τζίρο, οι απαντήσεις τον φετινό Μάιο καταδεικνύουν μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων που (κατά δήλωσή τους) παρουσίασε ανοδική πορεία (14%, έναντι 31% τον Απρίλιο). Συρρίκνωση πωλήσεων δήλωσε το 40% (37% τον Απρίλιο) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα ανέφερε το 46%, έναντι 32% τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ