Αυξήσεις στα προϊόντα σχεδιάζουν 7 στους 10 βιοτέχνες λόγω ενεργειακού κόστους

 Αυξήσεις στα προϊόντα σχεδιάζουν 7 στους 10 βιοτέχνες λόγω ενεργειακού κόστους

Τι δείχνει το Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας, για το διάστημα Νοεμβρίου - 13 Δεκεμβρίου

 

Σε ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών ετοιμάζονται να προχωρήσουν 7 στους 10 βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Ειδικότερα 4 στους 10 βιοτέχνες σχεδιάζουν αυξήσεις που κυμαίνονται από 10% έως 20% και σχεδόν αντίστοιχο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που ετοιμάζονται για ανατιμήσεις από 5% έως 10%. Σε αυξήσεις άνω του 20% ετοιμάζονται 2 στους 10 βιοτέχνες.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από το δίμηνο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας, για το διάστημα Νοεμβρίου - 13 Δεκεμβρίου, που διενήργησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνάντηση της διοίκησης του ΒΕΘ με δημοσιογράφους οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις προσπαθούν μόνες τους να θωρακιστούν στο ενεργειακό ράλι λαμβάνοντας μια σειρά μέτρων.
Παρά τα προβλήματα, για τάση καθόδου της ενέργειας με συνακόλουθη τάση ανόδου της οικονομίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «οι δουλειές θα ανοίξουν για όλους τους κλάδους» και τους βιοτέχνες χάρη στα προγράμματα υποστήριξης των επιχειρήσεων και τα νέα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 373 επιχειρήσεις- μέλη του ΒΕΘ από τον Νομό Θεσσαλονίκης με τη συμπλήρωση online ηλεκτρονικά δομημένου ερωτηματολογίου. Στην ερώτηση «Ποια μέτρα έχετε πάρει για την εξοικονόμηση ενέργειας στην επιχείρηση σας;» οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δώσουν μέχρι τρεις απαντήσεις.
Το 24,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σε ώρες εκτός λειτουργίας μείωσε τον χρόνο του εξωτερικού φωτισμού, το 14,8% περιόρισε τις μετακινήσεις με τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για εργασίες. Το ίδιο ποσοστό, 14,8% ανέφερε πως έχει αντικαταστήσει τις ενεργοβόρες συσκευές, το 11,4% πως δεν έχει πάρει κάποια μέτρα, το 8,6% ότι μείωσε τις ώρες εργασίας, το 7,1% πως όρισε υπεύθυνο να ελέγχει αν είναι σβηστά τα φώτα σε χώρους που δεν χρειάζεται να είναι αναμμένα, το 6,2% ότι άλλαξε το είδος της θέρμανσης, το 3,8% ότι μείωσε την παραγωγή, το 2,9% οτι περιόρισε το προσωπικό, ενώ το 6,1% απάντησε πως τα όποια μέτρα δεν αφορούν την επιχείρηση του.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι αυξήσεις τιμών είναι η λύση στην οποία ωθούνται οι βιοτέχνες για να ανταπεξέλθουν στα ενεργειακά κόστη. Συγκεκριμένα το 69,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε, στη σχετική ερώτηση, πως σχεδιάζει, λόγω των τιμών της ενέργειας, να προχωρήσει σε ανατιμήσεις προϊόντων/ υπηρεσιών ή να προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις. Το 24,4% απάντησε πως δεν θα κάνει αυξήσεις τιμών ενώ το 5,9% δήλωσε «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».
Από το ποσοστό όσων απάντησαν θετικά αναφορικά με τις αυξήσεις τιμών, το 43,6% προσανατολίζεται σε αυξήσεις 5% έως 10%, το 38,5% από 10% έως 20%, ενώ το 17,9% σε αυξήσεις άνω του 20%. Στην ερώτηση «πώς πιστεύετε ότι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στη χώρα μας;» το 45,4% των συμμετεχόντων απάντησε «χειρότερα από ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης», το 31,9% «το ίδιο όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», το 12,6% «καλύτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και το 10,1% απάντησε «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».
Ικανοποιητική κρίνει το 45,4% την κατάσταση της επιχείρησης του, το 26% καλή ενώ το 28,6% τη χαρακτηρίζει κακή. Για το επόμενο εξάμηνο το 50,4% εκτιμά πως η κατάσταση της επιχείρησης του θα είναι η ίδια, το 35,3% χειρότερη, και μόλις το 14,3% καλύτερη. Για το δίμηνο που ακολουθεί και για το διάστημα στην αρχή της νέας χρονιάς, το 78,4% απαντά πως σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό του, το 13,5% να απολύσει εργαζόμενους και το 8,1% να προσλάβει προσωπικό.Για μείωση του τζίρου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κάνει λόγο το 43,7%, για αύξηση μιλά το 14,3% ενώ το 42% δηλώνει πως ο τζίρος του παρέμεινε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ