Elon Musk: Ποιος είναι ο σύγχρονος Μίδας

Elon Musk: Ποιος είναι ο σύγχρονος Μίδας

Mε την αξία της προσωπικής του περιουσίας να υπολογίζεται στα 270 δισ. δολάρια, ο δημιουργός της Tesla και της SpaceX δεν παύει να στρέφει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

Σε ηλικία 51 ετών έχει επιρροή που ξεπερνά κατά πολύ εκείνη πολλών πολιτικών ηγετών. Ποιος όμως είναι ο Elon Musk για τον οποίο τόσος λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες, μετά την αποδοχή της πρότασής του για την εξαγορά του Twitter έναντι 44 δισ.;

Γεννημένος στις 28 Ιουνίου του 1971 στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής ο Elon Musk έδειξε από νεαρή ηλικία το ενδιαφέρον του για τους υπολογιστές και την επιχειρηματικότητα και σε ηλικία μόλις 12 ετών έφτιαξε ένα παιχνίδι για υπολογιστή το οποίο πούλησε σε ένα περιοδικό.

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη Νότια Αφρική και η αντίθεσή του στο απαρτχάιντ ήταν οι λόγοι που έκαναν τον Elon Musk να αξιοποιήσει την καναδική υπηκοότητα της μητέρας του και να αποκτήσει και αυτός καναδικό διαβατήριο για να μεταναστεύσει όμως λίγο πιο νότια, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από νωρίς αντιλήφθηκε τις δυνατότητες του διαδικτύου και το 1995 δημιούργησε την εταιρεία Zip2 που προσέφερε χάρτες και καταλόγους επιχειρήσεων στις online εφημερίδες της εποχής. Χάρη στην Zip2 έγινε εκατομμυριούχος, αφού την εταιρεία του την εξαγόρασε η Compaq έναντι 307 εκατ. δολαρίων. Το επόμενο βήμα του έμελλε να είναι μεγαλύτερο, με την ίδρυση της εταιρείας online μεταφοράς χρημάτων PayPal. Λίγο μετά την πούλησε στην eBay για 1,5 δισ. και το 2002 ίδρυσε την Space X, με στόχο την κατασκευή αποδοτικών πυραύλων που θα χρησιμοποιούνται στις διαστημικές αποστολές. Σήμερα η SpaceX αποτελεί μία κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη προσπάθεια, με τους πυραύλους της να χρησιμοπιούνται ακόμα και για τη μεταφορά ανθρώπων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στις δραστηριότητες της SpaceX περιλαμβάνεται και το παγκόσμιο δορυφορικό δίκτυο Starlink που ήδη λειτουργεί σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη και μάλλον σύντομα θα ξεκινήσει να λειτουργεί και στη χώρα μας.

Ομως η SpaceX δεν είναι η μόνη του επιτυχία. Το 2004 ίδρυσε την Tesla μαζί με άλλους δύο επιχειρηματίες και μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια κατόρθωσε να θέσει την εταιρεία του επικεφαλής στην ηλεκτροκίνηση αλλά και την αυτόνομη οδήγηση. Μοντέλα της Tesla κυκλοφορύν, πλέον κατά δεκάδες, και στους ελληνικούς δρόμους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πρόγραμμα Hyperloop που υπόσχεται να αποτελέσει επανάσταση στις μεταφορές. Μέσω υπογείων τούνελ το Hyperloop θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους από το ένα σημείο στο άλλο με ταχύτητα που πλησιάζει εκείνο του ήχου. Ισως το μέλλον των σιδηροδρόμων να είναι υπόγειο, λένε οι πολλοί οπαδοί του Elon Musk. Επιχειρηματικά πρότζεκτ του Musk εστιάζουν επίσης σε τομείς όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη.

Μετά την πρόταση για την εξαγορά του Twitter και την αποδοχή της από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ο Elon Musk έχει... ξεσαλώσει, δείχνοντας πως ο χαρακτήρας του δεν έχει και πολλά κοινά με έναν αυστηρό επιχειρηματία. "Ισως αγοράσω την Κόκα Κόλα για να ξαναβάλω την κοκαϊνη" έγραψε πριν από λίγες ημέρες προκαλώντας γενική θυμηδία. Στα σχέδια του για το Twitter περιλαμβάνεται η προστασία, όπως λέει, της ελευθερίας του λόγου. Λέει πως θέλει να εκνευρίσει τόσο τους ακροδεξιούς όσο και τους ακροαριστερούς. Στο παρελθόν έχει δείξει πως ένα tweet του φτάνει για να ανεβοκατεβάσει τις αξίες των κρυπτονομισμάτων, ενώ το 2018 υποχρεώθηκε σε πρόστιμο 20 εκατ. δολαρίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για παραπλάνηση των επενδυτών. Αιτία, ένα tweet του στο οποίο ανέφερε πως είχε συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να εξαγοράσει το σύνολο της Tesla. Στο πλαίσιο της συμφωνίας ο Musk συμφώνησε επίσης να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της εταιρείας, στην οποία βέβαια εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ