Οι 8 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις είναι οικογενειακές

 Οι 8 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις είναι οικογενειακές

 

Για το 44% των εισηγμένων επιχειρήσεων στο ΧΑ, οι άνθρωποι που ασκούν τη διοίκηση έχουν το 20% των μετοχών αυτών των επιχειρήσεων

 

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις, η συμβολή της στην ελληνική οικονομία και οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν βρίσκονται στο επίκεντρο του 4th Family Business Conference το οποίο διοργανώνεται από την Palladian Conferences για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσειc και τις ΣΔΙΤ, στον χαιρετισμό του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η έναρξη των διαρθρωτικών ταμείων θα φέρουν στη χώρα το «αστρονομικό ποσό», όπως το χαρακτήρισε, των 77 δισ. ευρώ, καθώς δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά είναι πάρα πολλά εργαλεία τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν και να στηρίξουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις. «Η Ελληνική Πολιτεία έρχεται να στηρίξει με προγράμματα τις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και χρήζουν ιδιαίτερης στήριξης. Βασικοί πυλώνες σε όλα τα προγράμματα είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τα κριτήρια ESG τα οποία δεν χρηματοδοτούνται μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-27». Αναφερόμενος στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, σημείωσε ότι «έχουμε λάβει πολύ υψηλούς πόρους για να μεταβούμε στην επόμενη εποχή και θα φέρουν στις περιοχές αυτές περίπου 7 δισ. ευρώ από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για να κρατήσουν τις νέες και τους νέους στον τόπο τους και αυτό αφορά και τις οικογενειακές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών». Ενώ κλείνοντας, ανέφερε την πρόσφατη επιχειρηματική κίνηση της οικογένειας Σαράντη που επέκτεινε τις δραστηριότητες της και σημείωσε ότι αυτές είναι οι κινήσεις που θέλει να στηρίξει η Πολιτεία.

Ο κ. Θεόδωρος Καπράλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τον κρίσιμο ρόλο που έχουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Ενώ συμπλήρωσε ότι στην Ευρώπη οι 6 - 9 επιχειρήσεις στις 10 ανάλογα τη χώρα είναι οικογενειακές συνεισφέροντας το 60% του ΑΕΠ και απασχολώντας 4 με 5 εργαζόμενους στους 10. Στην Ελλάδα οι 8 στις 10 επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, όπως και το 44% των εισηγμένων επιχειρήσεων στο ΧΑ, καθώς οι άνθρωποι που ασκούν τη διοίκηση έχουν το 20% των μετοχών αυτών των επιχειρήσεων. Ο κ. Καπράλος υπογράμμισε επίσης ότι ένα δυνατό σημείο των οικογενειακών επιχειρήσεων είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους προμηθευτές, τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους σε αυτές, αλλά και το τρίπτυχο ποιότητα, συνέπεια και εξυπηρέτηση, το οποίο είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που έκανε τις οικογενειακές επιχειρήσεις εξαιρετικά ανθεκτικές στα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας. Ενώ τόνισε ότι «βασική επιδίωξη της οικογενειακής επιχείρησης δεν είναι το κέρδος, δεν είναι αυτοσκοπός το κέρδος, αλλά η διατήρησή της, η διασφάλιση της ύπαρξης και της ομαλής λειτουργίας της και της διαδοχής». Συνεπώς, αξίες όπως η σταθερότητα, η ποιότητα και η βιωσιμότητα έρχονται πολύ πιο μπροστά από το κέρδος και βάζει σε πρώτο πλάνο την καλή εικόνα, το brand name της οικογενειακής επιχείρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ