Η Total δεν σταματά την εισαγωγή ρωσικού αερίου για να μην «χαρίσει» στους Ρώσους 13 δισ. ευρώ

Η Total δεν σταματά την εισαγωγή ρωσικού αερίου για να μην «χαρίσει» στους Ρώσους 13 δισ. ευρώ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Total δήλωσε στον τομέα του φυσικού αερίου δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας TotalEnergies Πατρίκ Πουγιανέ δήλωσε ότι η εταιρεία μπορεί ως το τέλος του χρόνου να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο, μετά και τις κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και για το ρωσικό φυσικό αέριο, διότι αυτό θα έπληττε, όπως υπογράμμισε, ένα σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Αν σταματήσουμε την εισαγωγή ρωσικού αερίου τότε ξέρουμε πως τον Ιανουάριο του 2023 θα έχουμε πρόβλημα. Θα πρέπει να περιορίσουμε την παροχή αερίου όχι στους ιδιώτες αλλά σίγουρα σε βιομηχανικές μονάδες της Ευρώπης» είπε ο Πουγιανέ σημειώνοντας πως έχει συμβόλαια 25 ετών με τους Ρώσους, αλλά και ότι στον τομέα του φυσικού αερίου δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.

Ο Πουγιανέ δήλωσε επίσης ότι η βιωσιμότητα της Total δεν τίθεται σε κίνδυνο από την διακοπή των δραστηριοτήτων της στην Ρωσία, λαμβανομένου υπόψη ότι αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 10%του τζίρου της. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει πλήρως τη Ρωσία διότι αυτό θα σήμαινε ότι χαρίζει στους Ρώσους περίπου 13 δισ.ευρώ δηλαδή το ποσό που έχει ως σήμερα επενδύσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ