ΒΕΑ: Εξοντωτικές αυξήσεις 165% στο ρεύμα και 300% στο φυσικό αέριο - Παραδείγματα

ΒΕΑ: Εξοντωτικές αυξήσεις 165% στο ρεύμα και 300% στο φυσικό αέριο - Παραδείγματα

Για κίνδυνο «λουκέτων στην αγορά» λόγω των εκρηκτικών ανατιμήσεων στις τιμές ενέργειας, έκανε λόγο ο α’ αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κώστας Δαμίγος.

Για αυξήσεις «φωτιά» σε ρεύμα και φυσικό αέριο κάνει λόγο ο α’ αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κώστας Δαμίγος, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος λουκέτων στην αγορά λόγω των εκρηκτικών ανατιμήσεων στις τιμές ενέργειας.

Ο κ. Δαμίγος σε δήλωσή του τονίζει πως «με τα έως τώρα δεδομένα, οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι τουλάχιστον 165%, ενώ σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, υπερβαίνει το 300%».

«Το ξέφρενο ράλι των τιμών, ήδη επηρεάζει σε επικίνδυνο βαθμό πλέον, την μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση. Η παραγωγή, μειώνεται αναγκαστικά και όσα προϊόντα παραχθούν, με δεδομένη τη ζημία στην επιχείρηση, θα έχουν κόστος που μοιραία θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή, με τις παρεπόμενες συνέπειες για την οικονομία. Ο καταναλωτής με τη σειρά του, έχει ήδη περιορίσει τις αγορές του», προσθέτει.

Παράλληλα, ο κ. Δαμίγος υπογραμμίζει πως «τα τεχνικά επαγγέλματα, κυρίως της οικοδομικής δραστηριότητας, αντιμετωπίζουν το αύριο με αβεβαιότητα και ανασφάλεια, αφού δεν μπορούν να προγραμματίσουν και να τιμολογήσουν έργα, αλλά ούτε να θέσουν χρονοδιάγραμμα παράδοσης έργων, εφόσον τα υλικά καθυστερούν ή έχουν μεγάλες ελλείψεις».

«Ήδη, η μια στις τέσσερις επιχειρήσεις, έχουν απλήρωτους λογαριασμούς. Εκτιμάται, ότι το 25-30% των μικρών επιχειρήσεων, δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους και κινδυνεύουν με λουκέτα», συμπληρώνει.

Παραδείγματα
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οριζόντια για όλα τα επαγγελματικά τιμολόγια, δεν ικανοποιούν ούτε στο μισό, τις ανάγκες των παραγωγικών μονάδων, των βιοτεχνιών, σημειώνει εν συνεχεία και παραθέτει τα εξής παραδείγματα:

Μια Βιοτεχνία, «υφαντήριο – βαφείο» πέρυσι την ίδια περίοδο, με κατανάλωση 29.718 KWH, πλήρωσε σε φυσικό αέριο 1.655 ευρώ, ενώ φέτος με κατανάλωση 27.021 KWH, καλείται να πληρώσει 3.430 ευρώ. Υπερδιπλάσια αύξηση.
Ένα Αρτοποιείο, πέρυσι, επίσης την ίδια περίοδο, με κατανάλωση 4.700KWH πλήρωσε 880 ευρώ και φέτος με κατανάλωση 4.000KWH καλείται να πληρώσει ηλεκτρικό ρεύμα, 1.612 ευρώ. Διπλάσιο κόστος με μικρότερη κατανάλωση.
«Τα άμεσα, πυροσβεστικά μέτρα, που χρειάζονται εδώ και τώρα οι βιοτέχνες, και που ζητάμε σαν Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, σταθερά από τον Σεπτέμβριο, είναι καταρχήν στοχευμένη επιδότηση για τις παραγωγικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, με κριτήριο το πόσο ενεργοβόρες είναι και επιπλέον μείωση των ειδικών φόρων στα τιμολόγια ενέργειας, επιδότηση της αύξησης με μορφή άτοκου δανείου ή επιστρεπτέας προκαταβολής και επιδότηση επί της ρήτρας αναπροσαρμογής, που είναι η κύρια αιτία του προβλήματος», καταλήγει στη δήλωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ