ΕΒΕΑ talks: Ο επιχειρηματικός κόσμος και η πολιτεία για την αστεγία

ΕΒΕΑ talks: Ο επιχειρηματικός κόσμος και η πολιτεία για την αστεγία

Kεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι συμπολίτες μας στην καθημερινή διαβίωση και στην κοινωνική τους ενσωμάτωσ

Τη σπουδαιότητα της συνέργειας για την εξάλειψη του φαινομένου της αστεγίας, με την ανάμιξη του επιχειρηματικού κόσμου στην ανάληψη κοινών δράσεων πρότεινε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Μπρατάκος στο πλαίσιο χθεσινής εκδήλωσης του κύκλου δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, «ΕΒΕΑ talks» στην οποία συμμετείχαν ωφελούμενοι των ΜΚΟ «Σχεδία» και «Ithaca».

Ο κ. Μπρατάκος υποδέχθηκε και συντόνισε τη συζήτηση στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος, μεταξύ των προσκεκλημένων πρώην άστεγων, της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργου Σταμάτη, και της προέδρου του ΚΥΑΔΑ, Μελίνας Δασκαλάκη.

Σημειώνεται ότι κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι συμπολίτες μας στην καθημερινή διαβίωση και στην κοινωνική τους ενσωμάτωση, με στόχο τη διερεύνηση μεθόδων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και την πρόσβασή τους σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, που μπορούν να διευκολύνουν την εργασιακή και οικονομική τους επανένταξη.

«Αναμφίβολα, ο κάθε ένας από εμάς, έχει έρθει σε επαφή με κάποιον άστεγο συμπολίτη μας. Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί, πως μπορεί να οδηγηθεί κάποιος στη συνθήκη αυτή. Έχουμε ανακουφιστεί, που δεν έχει χρειαστεί να την αντιμετωπίσουμε. Δεν έχουμε όμως ίσως αναλογιστεί, ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι αυτοί. Είναι από τα πράγματα που θα ήθελα να διερευνήσουμε όλοι μαζί σήμερα. Αναγνωρίζοντας ότι η επικοινωνία και η συζήτηση είναι πάντοτε το πρώτο, γόνιμο βήμα, για οποιαδήποτε αλλαγή επιδιώκουμε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μπρατάκος, προσθέτοντας ότι «το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, όταν σκεφτόμαστε το θέμα της αστεγίας, είναι η δυσκολία στην εξεύρεση τροφής και ασφαλούς καταφυγίου. Πρόκειται για τα αυτονόητα ζητούμενα και ευτυχώς υπάρχουν πολλοί φορείς και οργανώσεις, που αφιερώνουν το έργο τους στην κάλυψη των αναγκών αυτών.

Υπάρχουν όμως και άλλες ανάγκες, που απαιτούν τη συλλογική μας ενσυναίσθηση. Όπως είναι για παράδειγμα ο κοινωνικός ρατσισμός. Η έλλειψη προσωπικού χώρου. Η μοναξιά και η κοινωνική αδιαφορία. Η αποσύνδεση από την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου. Και τα εμπόδια για την κοινωνική επανένταξη, που θέτει η μακροχρόνια παραμονή ενός ανθρώπου στο καθεστώς της αστεγίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ως ο μεγαλύτερος φορέας επιχειρηματικότητας στη χώρα, μπορούμε να βοηθήσουμε. Και να αναλάβουμε μια σειρά δράσεων που θα παρακολουθήσουμε, όπως παρακολουθούμε τις επιχειρήσεις μας. Δομημένα, τεκμηριωμένα και με συνέχεια. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το περιοδικό μας «Ανάπτυξη», για την προώθηση των συνδρομών της «Σχεδίας». Να συμπεριλάβουμε καταχωρίσεις των κοινωνικών δομών στην ενότητα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Να δημιουργήσουμε μία ομάδα, που θα συζητήσει με τους ωφελούμενούς σας, χωρίς την παρουσία της πολιτείας και να καταγράψουμε όλα τους τα ζητήματα. Και να προχωρήσουμε φυσικά σε ένα συμφωνητικό συναντίληψης με το υπουργείο και με τον δήμο. Ώστε να ενεργήσουμε από κοινού, και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε αυτή τη δυσχερή θέση, ακόμη πιο αποτελεσματικά»

Επέκταση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία» από 14 σε 43 δήμους

Για την επέκταση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία» μίλησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας τα εμπλουτισμένα χαρακτηριστικά του, που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή ακόμη περισσότερων αστέγων. «Καταπολεμούμε ενεργά την αστεγία. Κύριο μέλημα μας, η κοινωνική επανένταξη των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας. Γι' αυτό και με την επέκταση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία» από 14 σε 43 Δήμους σε όλη τη χώρα, καλύπτουμε σε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας, για δύο χρόνια το ενοίκιο και τα έξοδα οικοσκευής και ΔΕΚΟ, αλλά και για ένα χρόνο πλήρως το μισθό τους. Μέσω του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος 10.000.000 ευρώ, στοχεύουμε στην επανένταξη 600 νοικοκυριών/800 ωφελούμενων στους δυνητικά εντασσόμενους δήμους της χώρας μας. Είμαστε δίπλα σε όλες και όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Καταφύγια έκτακτης ανάγκης και προγράμματα μεταβατικής στέγασης

Στη σημασία της καταγραφής και της απογραφής των αστέγων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης. «Η σωστή καταγραφή, μπορεί να παρέχει τη μόνη ασφαλή εθνική εκτίμηση για τον πληθυσμό των αστέγων. Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση υπηρεσιών, όπως είναι τα καταφύγια έκτακτης ανάγκης, ή τα προγράμματα μεταβατικής στέγασης. Μόνο γνωρίζοντας πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στον δρόμο, οι οργανισμοί μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις στοχευμένες αρμόδιες υπηρεσίες για να καλύψουν τις ανάγκες της κοινότητας».

Ιστορίες

Τις ιστορίες τους μοιράστηκαν τρεις πρώην ωφελούμενοι του ΚΥΑΔΑ, της Σχεδίας και του Ithaca, η Δήμητρα Πιάγκου, ο Μιχάλης Σαμόλης και ο Γιώργος Μπαρκούρης. «Είναι τρομακτικό ότι τη μία χρονιά μπορείς να κάνεις Χριστούγεννα στη Βιέννη, και την επόμενη στον δρόμο. Η αστεγία είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Πιάγκου.

«Αυτό που δυστυχώς ξεχνάμε πολλές φορές, είναι ότι όλοι οι άστεγοι, είναι άνθρωποι. Έχουν προσωπικότητα, νιώθουν χαρά, νιώθουν λύπη, νιώθουν πόνο και μοναξιά. Και όλοι τους, νιώθουν ελπίδα ότι κάτι θα συμβεί, κάποιος θα τους προσφέρει την ευκαιρία που χρειάζονται για να φύγουν από τον δρόμο. Ως άστεγος, γνώρισα πολλές φορές την αλληλεγγύη του κόσμου. Για έναν περίπου χρόνο, μία οικογένεια με έβγαλε από τον δρόμο και μου έδωσε τη στέγη της. Μετά από κάποιο σημείο όμως, άρχισα να νιώθω άσχημα ο ίδιος, ότι χαλάω αυτήν την οικογένεια, ότι η παραμονή μου τους έκανε κακό. Και με δική μου πρωτοβουλία, ξαναβρέθηκα άστεγος», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρκούρης, με τον κ. Σαμόλη να συμπληρώνει ότι «Οι υπηρεσίες που παρέχουν οι ΜΚΟ είναι ζωτικές για όσους επιθυμούν να επωφεληθούν. Η μεγαλύτερη δυσκολία, είναι στους ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο από επιλογή. Οι άνθρωποι αυτοί, πρέπει πρώτα να σε πιστέψουν, για να σε εμπιστευτούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ