Eurostat: Οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιo

Eurostat: Οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιo

Σε τι οφείλεται η πτώση, της οποίας το μέγεθος δεν κατάφεραν να προβλέψουν οι ειδικοί

Οι λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, αφού τα καταστήματα σε ολόκληρη την περιοχή επλήγησαν από τους αυστηρούς περιορισμούς για την αποφυγή της διάδοσης του Covid-19.

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε 3,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Eurostat.

Οι οικονομολόγοι του Reuters είχαν προβλέψει μια λιγότερη απότομη πτώση 1,2%.

Η πτώση οφείλεται στην υποχώρηση των πωλήσεων κατά 5,1% των μη βρώσιμων προϊόντων, όπως επίπλων και ρούχων, αντικατοπτρίζοντας το κλείσιμο πολλών μη απαραίτητων καταστημάτων λιανοπωλητών τον Απρίλιο.

Η πιο έντονη συρρίκνωση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών εντοπίστηκε στη Γαλλία, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν 6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι πωλήσεις έπεσαν επίσης απότομα στη Γερμανία.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνης στο Pantheon Macroeconomics, Κλάους Βίστεσεν, δήλωσε ότι οι αριθμοί «δεν είναι ωραίοι».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις θα ήταν πιθανότατα υψηλότερες τον Μάιο, όταν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού μειώθηκαν απότομα και οι περιορισμοί χαλάρωσαν.

Σε μια θετική εξέλιξη, η τιμή για το Μάρτιο αναθεωρήθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, σε 3,3% αύξηση.

Ο οικονομολόγος της ING, Μπερτ Κολίν, δήλωσε πως «ακόμη και με τις χαμηλότερες πωλήσεις του Απριλίου, μπορούμε ακόμα να αναμένουμε ότι η τριμηνιαία αύξηση των λιανικών πωλήσεων θα είναι πολύ ισχυρή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ