Μπόρις Μουζενίδης: Ποιος ήταν ο «Μίδας» του τουρισμού που νικήθηκε από τον κορωνοϊό

Μπόρις Μουζενίδης: Ποιος ήταν ο «Μίδας» του τουρισμού που νικήθηκε από τον κορωνοϊό

Ο Μπόρις Μουζενίδης ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε μέσα σε είκοσι χρόνια να στήσει τη δική του αυτοκρατορία εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες των Ρώσων, τις ζεστές γούνες τον χειμώνα και τον ήλιο και τη θάλασσα το καλοκαίρι. Απεβίωσε σε νοσοκομείο της Μόσχας τα ξημερώματα του Σαββάτου από ανακοπή καρδιάς, λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού. 

Ηταν ο επιχειρηματίας που έφερνε κάθε χρόνο πάνω από 500.000 Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα. Πριν από λίγα χρόνια μπήκε στις αερομεταφορές με την νεοεισερχόμενη αεροπορική εταιρεία Ellinair. Με καταγωγή από τα ορεινά, χωριά της Τσάλκας στη Γεωργία, ο Μπόρις Μουζενίδης έγινε μηχανοτεχνίτης στην Τιφλίδα στήνοντας το δικό του λαμαρινάδικο αυτοκινήτων.

Όταν στις αρχές του 1990 ξεκίνησαν οι οδυνηρές αλλαγές στα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο κ. Μουζενίδης μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα. Έφτασε στη Θεσσαλονίκη με μια βαλίτσα ρούχα και λιγοστά χρήματα. Έψαξε δουλειά και βρήκε σε ένα εστιατόριο ως γκαρσόνι, ενώ για έξτρα μεροκάματο έπλενε και πιάτα. Μόλις βρήκε την ευκαιρία πήγε ως οδηγός λεωφορείου σε ταξιδιωτικό γραφείο. Μόλις η κατάσταση σταθεροποιήθηκε στα πρώην σοβιετικά κράτη ξεκίνησαν και τα ταξίδια των Ρώσων προς την Καστοριά για να αγοράσουν γούνες, αλλά και προς τις παραλίες της Χαλκιδικής το καλοκαίρι για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως ήξερε τη γλώσσα ο Μπόρις Μουζενίδης άρχισε να δουλεύει με Ρώσους που ήθελαν να αγοράσουν γούνες.

Άνθρωποι στην Καστοριά έχουν να λένε πως ο Μουζενίδης τους είχε πει σε ένα καφενείο που είχαν μαζευτεί. «Εμπιστευτείτε με και εγώ θα κάνω τη γούνα Καστοριάς γνωστή σε όλη τη Ρωσία». Σύντομα απέκτησε δικό του λεωφορείο και από το 1995 δημιούργησε την πρώτη εταιρεία του, το ταξιδιωτικό γραφείο Mouzenidis Travel μπαίνοντας στον «τουρισμό» της γούνας. Τα γραφεία της επιχείρησής του στήθηκαν απέναντι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου διατηρούνται μέχρι σήμερα. Πατέρας δυο παιδιών ο Μπόρις Μουζενίδης κρατούσε χαμηλό προφίλ και απέφευγε τη δημοσιότητα και τα lifestyle έντυπα με αποτέλεσμα πολύ λίγες πληροφορίες να είναι γνωστές για εκείνον και την οικογένειά του. Αυτό όμως που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι οι διασυνδέσεις του.

Άλλωστε ποιος μπορεί να ξεχάσει πως το 2005 κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμιρ Πούτιν στην Ελλάδα, ο οποίος συνάντησε στη Θεσσαλονίκη τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, προσωπικός οδηγός του, που τον πήγε και στο Άγιο Όρος ήταν ο Μπόρις Μουζενίδης. Φίλοι και συνεργάτες του ομογενή επιχειρηματία κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, που μπορείς να τον συναντήσεις στην αυλή του ξενοδοχείου του στην Ποτίδαια να ασχολείται με το κλάδεμα των δένδρων. Ο ίδιος ουδέποτε έκρυψε το πάθος του για την Ελλάδα και την Ιστορία της. Οι αφίξεις Ρώσων τουριστών εξάλλου συνοδεύονται από πολύ μπουζούκι, συρτάκι και μουσακά, όπως και οι ελληνικές βραδιές που διοργανώνει για τους πελάτες του, αλλά και τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις του.

Ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις διατηρούσε με τον ομογενή επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη με τον οποίο είχε φωτογραφηθεί στα εγκαίνια του Μακεδονία Παλλάς όταν το ιστορικό ξενοδοχείο πέρασε στα χέρια του τελευταίου. Κάθε χρόνο στα γενέθλιά του ο Μπόρις Μουζενίδης δεξιωνόταν φίλους, συνεργάτες και εργαζομένους στα ξενοδοχεία του, με ποικίλο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από Eλληνες και Ρώσους καλλιτέχνες, με το μπαλέτο να χορεύει συρτάκι φορώντας αρχαιοελληνικές χλαμύδες. Ενώ από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές ήταν ο γάμος της αγαπημένης κόρης στη δεξίωση του οποίου είχε συγκεντρωθεί η ελίτ επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας. Δυστυχώς πριν λίγα 24ωρα μας άφησε νικημένος από τον Κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ