Και η ΕΤΕπ στο χρηματοδοτικό σχήμα για την ηλέκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

Με 200+100 εκατ. ευρώ θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του project συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ

Και η ΕΤΕπ στο χρηματοδοτικό σχήμα για την ηλέκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στη χρηματοδότηση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ενός έργου συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ που υλοποιείται από την 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection».

H «Αριάδνη Interconnection» και η ΕΤΕπ υπέγραψαν δανειακή σύμβαση ύψους 200 εκατ. ευρώ με δυνατότητα επέκτασης της χρηματοδότησης κατά 100 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση φέρει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και έχει διάρκεια 20 έτη, συμπεριλαμβανομένης 5ετούς περιόδου χάριτος. Η δυνατότητα συμμετοχής της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση του έργου προβλεπόταν ως option στη δανειακή σύμβαση που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο με τη Eurobank, η οποία ενεργοποιήθηκε διασφαλίζοντας ακόμη καλύτερους όρους χρηματοδότησης.

Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο υποδομής που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στη χώρα. Η χρηματοδότησή της στηρίζεται σε τρεις άξονες: τραπεζικό δανεισμό, ιδία κεφάλαια και κοινοτικούς πόρους. Τα ιδία κεφάλαια ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό, το έργο συγχρηματοδοτείται πλέον ισομερώς από τη Eurobank και την ΕΤΕπ (200 εκατ. έκαστη). Για το υπόλοιπο ποσό των 400 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθεί η συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας δήλωσε σχετικά: O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα είναι κρίσιμη για τον εκσυγχρονισμού του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας που αποτελεί έναν από τους βασικούς μας στόχους τα επόμενα έτη. Η σύνδεση του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού αποτελεί αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση όπως επίσης και στη μετάβαση της χώρας σε μία οικονομία με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, επισήμανε: «Η συμμετοχή της ΕΤΕπ διασφαλίζει ακόμη καλύτερους όρους χρηματοδότησης για το ιστορικό έργο διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα και ανανεώνει την ψήφο εμπιστοσύνης της ευρωπαϊκής τράπεζας στα έργα του Διαχειριστή. Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι με την πορεία υλοποίησης του έργου, το οποίο έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους πολίτες της χώρας».

Ο κ. Christian Kettel Thomsen, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ σχολίασε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευτεί να συνδράμει τις επενδύσεις ενεργειακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα. Με τη νέα χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕπ υποστηρίζει έμπρακτα την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις παγκοσμίως, η οποία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Κρήτη και η αύξηση της κατανάλωσης καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ