Σε ειδική διαχείριση η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ - Στο «σφυρί» τα περιουσιακά της στοιχεία

Εκδόθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαιώνει την τράπεζα Eurobank

Σε ειδική διαχείριση η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ - Στο «σφυρί» τα περιουσιακά της στοιχεία

Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης μπαίνει η εταιρεία «Π. Αθανασιάδης και ΣΙΑ ΑΕ» η οποία εκδίδει την ιστορική εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ». Ύστερα από περίπου εννέα μήνες εκδόθηκε η σχετική δικαστική απόφαση από το Πρωτοδικείο Αθηνών η οποία δικαιώνει την πλευρά της τράπεζας Eurobank.

Την ειδική διαχείριση αναλαμβάνουν η Grand Thornton και το Γραφείο Αγγελίδη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ακολουθηθεί το «μοντέλο ΔΟΛ». Δηλαδή η εκκαθάριση εν λειτουργία με στόχο μέσα στους επόμενους μήνες να βρεθεί νέος ιδιοκτήτης για τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και ειδικά για τον τίτλο της ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας αλλά και της ιστοσελίδας «naftemporiki.gr».

Για σήμερα, η ΕΣΗΕΑ είχε κηρύξει απεργία των εργαζομένων στους οποίους και οφείλονται το 75% του μισθού του Ιουλίου, ο μισθός του Αυγούστου, ο τρέχων μισθός και το επίδομα αδείας. Ωστόσο, μετά την έκδοση της απόφασης η απεργία ανεστάλη προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση των εργαζομένων για το τι μέλλει γενέσθαι. Για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Μέσω της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης επιδιώκεται να αποφευχθεί η απαξίωση της επιχείρησης καθώς και να επιτευχθεί η σύμμετρη ικανοποίηση των πιστωτών από το τίμημα της πώλησης του ενεργητικού (εν συνόλω ή επιμέρους στοιχείων) της επιχείρησης. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η διάσωση της επιχείρησης δεν σημαίνει αναγκαία και διάσωση του φορέα του επιχειρηματία. Συνεπώς η διάσωση της επιχείρησης σκοπείται με την απώλεια του ελέγχου της από τον επιχειρηματία και τη μεταβίβαση της σε άλλον φορά. Επιπλέον με την υπαγωγή της σε ειδική διαχείριση η επιχείρηση του νομικού προσώπου το οποίο βρίσκεται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του δεν παύει να λειτουργεί.

Σημειώνεται πως στις 2/6/2017 η Eurobank κατήγγειλε τη σύμβαση που είχε με τη Ναυτεμπορική με το λογαριασμό να παρουσιάζει υπόλοιπο 6,5 εκατ. ευρώ. Η καταγγελία της σύμβασης κοινοποιήθηκε στις 7/6/2017. Κατόπιν η Eurobank πέτυχε την έκδοση διαταγής πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου ποσού 2,5 εκατ. ευρώ πλέον τόκων. Στις 13/7/2017 υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της Eurobank και της Ναυτεμπορικής και η τελευταία αναγνώρισε την οφειλή της προς την Τράπεζα, δήλωσε δε ότι αδυνατεί να εξυπηρετήσει την οφειλή λόγω οικονομικής αδυναμίας των μετόχων της να ενισχύσουν τα κεφάλαια της, αναγνώρισε την αναγκαιότητα εύρεσης επενδυτή και μέσω του συμφωνητικού η τράπεζα χορήγησε στην πιστούχο χρονικό περιθώριο 4 μηνών προκειμένου να ανεύρει επενδυτή που θα ενισχύσει τα κεφάλαια της πιστούχου, ώστε να βρει επενδυτή.

Από το 2017 η εταιρεία βρίσκεται σε εξεύρεση επενδυτή χωρίς επιτυχές αποτέλεσμα, αναφέρεται στην απόφαση. Ένας εκ των επενδυτών που εμφανίσθηκε, είναι η γερμανική επενδυτική εταιρεία Mount Street η οποία όπως υποστήριξε η Ναυτεμπορική έχει αποστείλει δεσμευτική επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και έτσι σε εύλογο χρόνο θα καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρειών της. Ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ