Ολοταχώς προς την... επιστρεπτέα προκαταβολή 3

Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση για τον τρόπο διάθεσης των δανείων της επιστρεπτέας 2 - Τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα

Ολοταχώς προς την... επιστρεπτέα προκαταβολή 3

Ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξει για τρίτη φορά η πλατφόρμα my business support προς το τέλος Ιουλίου για έναν 3ο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής αφήνουν στην κυβέρνηση. Το μέτρο κρίνεται ως άκρως επιτυχημένο καθώς δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα ενώ χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά περιορισμένη γραφειοκρατία. Τα 1,4 δισ. ευρώ της 2ης φάσης, προγραμματίζεται να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως το τέλος του 1ου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου. 

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με τον τελικό αριθμό των ενδιαφερομένων να ανέρχεται σε 140.000 επαγγελματίες (σ.σ σχεδόν τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με τον 1ο γύρο). Τα στοιχεία των επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο προκειμένου να καταρτιστεί η τελική μαθηματική φόρμουλα βάσει της οποίας θα προκύψει και το ποσό του δανεισμού. Τα βασικά δεδομένα που θα επηρεάσουν το τελικό ποσό του δανείου που θα λάβει καθεμία από τις 140.000 επιχειρήσεις (υπό την προϋπόθεση ότι θα πληροί τα κριτήρια) θα είναι τα εξής:

  1. Η μεταβολή των εσόδων κατά το διάστημα Μαρτίου-Μαίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο των τριών προηγούμενων ετών. Τα ακριβή ποσοστά μείωσης που θα απαιτούνται προκειμένου η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας να δικαιούται δανείου, θα καθοριστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαντλούνται τα διαθέσιμα 1,4 δις. ευρώ.
  2. Το αν έγινε χρήση ή όχι της πρώτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ποσό που ενδεχομένως δόθηκε κατά την πρώτη φάση, θα αφαιρείται από το ποσό του δανείου που θα βγάζει ο μαθηματικός τύπος. Αν κάποια επιχείρηση δεν δικαιούται δανειοδότησης κατά τη β’ φάση (πιθανώς γιατί τα έσοδα του Μαίου έχουν κινηθεί ικανοποιητικά) τότε δεν θα αναζητείται πίσω το ποσό δανειοδότησης που δόθηκε κατά την α’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  3. Το αν έχουν μπει οι εργαζόμενοι της επιχείρησης σε καθεστώς αναστολής και για πόσο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά από το τελικό ποσό του δανείου θα αφαιρείται και το ποσό των 800 ευρώ ανά εργαζόμενο που είχε καταβληθεί για όσους μπήκαν σε αναστολή από τα μέσα Μαρτίου μέχρι το τέλος Απριλίου, και τα 534 ευρώ που δόθηκαν ανά εργαζόμενο για τις αναστολές του Μαίου.

Και η δεύτερη φάση θα προβλέπει ρήτρα μη απολύσεων αλλά και τις προβλέψεις για «κούρεμα» του δανείου σε περίπτωση που παρατηρηθεί σημαντική μείωση τζίρου έναν χρόνο από σήμερα (δηλαδή έως το καλοκαίρι του 2021) ή σε περίπτωση που επιχείρηση η οποία απασχολεί πάνω από 20 άτομα προσωπικό, κρατήσει αμετάβλητο τον αριθμό των εργαζομένων (σ.σ σε αυτές τις περιπτώσεις το κούρεμα θα είναι της τάξεως του 30% και 40% αντίστοιχα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ