Η διάσωση της Lufthansa «πιλότος» για την Aegean

Η διάσωση της Lufthansa «πιλότος» για την Aegean

Παραμερίζει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τις επιφυλάξεις της η διοίκηση του γερμανικού αερομεταφορέα  και συναινεί στην είσοδο του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η Lufthansa βρίσκεται κοντά σε τελική συμφωνία με το Βερολίνο για τη λήψη 9 δισ. ευρώ με τη μορφή κρατικών ενισχύσεων, όμως το πακέτο περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που μέχρι πριν από λίγο απέρριπτε η διοίκηση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό Δημόσιο θα αποκτήσει το 25% συν μία μετοχή της Lufthansa, ενώ θα έχει δύο εκπροσώπους του στο Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας. Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα αλλά οι δύο πλευρές αναμένεται να δώσουν τα χέρια στο αμέσως προσεχές διάστημα και κατά πάσα πιθανότητα πριν τα μέσα Ιουνίου όταν και η Lufthansa θα αρχίσει να πυκνώνει τις πτήσεις της.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που σχολίασε πως η απόφαση για τη στήριξη της εταιρείας θα έρθει σύντομα και πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις τόσο με την Lufthansa όσο και με την Κομισιόν.

Η διαφαινόμενη συμφωνία συμπίπτει χρονικά με την πύκνωση των διεργασιών στην Ελλάδα για τη στήριξη της Aegean Airlines. Η διοίκηση της εταιρείας έχει αποκλείσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο, στάση που σε γενικές γραμμές παραπέμπει στις αντίστοιχες θέσεις των επικεφαλής της Lufthansa. Η ελληνική αεροπορική εταιρεία φέρεται να θεωρεί πως η είσοδος του Δημοσίου θα λειτουργεί ως τροχοπέδη στη λειτουργία της, ενώ επισημαίνει πως, εναλλακτικά, ενδεχομένως θα υποχρεωθεί σε μείωση του πτητικού της έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ