Πολύφερνη νύφη η Nokia

Πολύφερνη νύφη η Nokia

Στο επίκεντρο σεναρίων που την εμφανίζουν να αποτελεί στόχο εξαγοράς βρέθηκε η φινλανδική εταιρεία.

Η μετοχή της εταιρείας που μεσουράνησε στον τομέα των κινητών τηλεφώνων στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και ως τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, σημείωσε άνοδο 10% μετά από δημοσιεύματα που την εμφανίζουν να αποτελεί στόχο μίας ενδεχόμενης εξαγοράς.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Nokia έχει προσλάβει ως σύμβουλο την Citi, ενώ η φινλανδική εταιρεία αρνήθηκε να προβεί σε οποιονδήποτε σχολιασμό.

Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας διαμορφώνεται στο επίπεδο των 18.4 δισ. δολαρίων και οι νέες φήμες αποτελούν συνέχεια προηγούμενων σεναρίων σύμφωνα με τα οποία η Nokia μπορεί να συγχωνευτεί με την Ericsson για τη δημιουργία ενός Ευρωπαίου πρωταθλητή στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

Στο ενδεχόμενο επενδύσεων στις δύο ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αναφερθεί και Αμερικανοί παράγοντες ενόψει της ανάπτυξης των δικτύων 5ης γενιάς αλλά και του πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ σε βάρος της κινεζικής Huawei.

Τα σενάρια περί αμερικανικών επενδύσεων στην Nokia και την Ericsson έχουν κυκλοφορήσει κατ’ επανάληψη, μαζί με σενάρια περί μίας ενδεχόμενης απόπειρας επιθετικής εξαγοράς μίας από τις δύο εταιρείες. Ωστόσο τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ οποιαδήποτε συγχώνευση θα πρέπει να περάσει από τις -πολλές φορές χρονοβόρες- διαδικασίες της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Παρά τις φωνές εντός της Ευρώπης που τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μεγάλων σχημάτων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, η Κομισιόν έχει δείξει ως σήμερα αρνητική στάση φοβούμενη τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων. Με αυτό το σκεπτικό άλλωστε είχε απορρίψει τη συγχώνευση των σιδηροδρομικών τομέων της γερμανικής Siemens και της γαλλικής Alstom, προς απογοήτευση όσων τονίζουν πως με τα σημερινά δεδομένα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις κινεζικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ