Η Nestlé μειώνει κατά το ένα τρίτο τη χρήση του πρωτογενούς πλαστικού

Η Nestlé μειώνει κατά το ένα τρίτο τη χρήση του πρωτογενούς πλαστικού

Το Σύμφωνο φέρνει κοντά ηγέτιδες εταιρείες, ΜΚΟ και κυβερνητικούς φορείς, οι οποίοι δεσμεύονται για την από κοινού επίτευξη συγκεκριμένων στόχων μέχρι το 2025, υπερβαίνοντας μάλιστα τα όσα ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Tο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Πλαστικών, το οποίο θα τη βοηθήσει να επιτύχει 100% ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες και μείωση χρήσης του πρωτογενούς πλαστικού κατά ένα τρίτο μέχρι το 2025, υπέγραψε η Nestle.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Πλαστικών, που ξεκίνησε από την Γαλλία και την Ολλανδία, έχει στόχο να επιταχύνει τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία για το πλαστικό ενώ θα θέσει τέρμα στην αποκλειστική εξάρτηση από το πρωτογενές πλαστικό.

Το Σύμφωνο φέρνει κοντά ηγέτιδες εταιρείες, ΜΚΟ και κυβερνητικούς φορείς, οι οποίοι δεσμεύονται για την από κοινού επίτευξη συγκεκριμένων στόχων μέχρι το 2025, υπερβαίνοντας μάλιστα τα όσα ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Αυτοί οι Ευρωπαϊκοί στόχοι περιλαμβάνουν:

- Μείωση συσκευασιών και προϊόντων από πρωτογενές πλαστικό τουλάχιστον κατά 20%.

- Αύξηση της δυνατότητας συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών στην Ευρώπη τουλάχιστον κατά 25%.

- Ενίσχυση της χρήσης ανακυκλωμένου πλαστικού σε συσκευασίες τουλάχιστον σε 30% κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, προτεραιότητα της Nestle είναι η ασφάλεια των προϊόντων της. Οποιοδήποτε πλαστικό χρησιμοποιείται σε συσκευασίες τροφίμων πρέπει να είναι κατάλληλο για τρόφιμα, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιέχει ουσίες επιβλαβείς για άνθρωπο. Προκειμένου να προκύψει ανακυκλωμένο πλαστικό που θα είναι κατάλληλο για τρόφιμα, οι διαδικασίες ανακύκλωσης πρέπει να εξελιχθούν.

Η πρόκληση για τη Nestle – αλλά και για τη βιομηχανία τροφίμων εν γένει- είναι ότι, στην παρούσα φάση, η αξιοποίηση πρωτογενούς πλαστικού για την παραγωγή συσκευασιών είναι πιο οικονομική από τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού κατάλληλου για τρόφιμα. Για ν’ ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, η Nestle πρόσφατα ανακοίνωσε επένδυση άνω των 1,5 δισ. ελβετικών φράγκων σε ανακυκλωμένα πλαστικά κατάλληλα για τρόφιμα. Η πρωτοβουλία αυτή δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις εταιρείες ανακύκλωσης να εστιάσουν σε ανακυκλωμένα υλικά κατάλληλα για τρόφιμα, βοηθώντας έτσι στη δημιουργία μιας νέας αγοράς.

Σημειώνεται ότι η Nestle ξεκίνησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων στις συσκευασίες ύψους 250 εκατ. ελβετικών φράγκων. Το πρόγραμμα εστιάζει σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτομίες στον τομέα της συσκευασίας, όπως νέα υλικά, συστήματα αναπλήρωσης ή λύσεις ανακύκλωσης.

Η Nestle Ελλάς ακολουθώντας την παγκόσμια στρατηγική της εταιρείας, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διεύρυνση των δράσεών της προς την κατεύθυνση των βιώσιμων λύσεων με όραμα ένα μέλλον χωρίς απορρίμματα και με δέσμευσή για πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες έως το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ