Νέα εκκαθαριστικά φόρου στις "θυρίδες" των επιχειρήσεων: πόσα κερδίζουν

Ολοκληρώθηκε από την ΑΑΔΕ ο επανυπολογισμός της προκαταβολής φόρου - Έρχεται και ο συμψηφισμός με τις τρέχουσες υποχρεώσεις

Νέα εκκαθαριστικά φόρου στις "θυρίδες" των επιχειρήσεων: πόσα κερδίζουν

Καινούργια εκκαθαριστικά μπορούν να βρουν στις θυρίδες τους στο taxisnet οι επιχειρήσεις καθώς ολοκληρώθηκε από την ΑΑΔΕ ο επανυπολογισμός του φόρου με βάση τον μειωμένο συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου. Από το 100% ο συντελεστής της προκαταβολής μειώνεται στο 95% και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εισπράξουν τη διαφορά. Το ποσό, είτε θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου (αν δεν έχουν πληρωθεί ακόμη) είτε θα επιστραφεί στις επιχειρήσεις.

Τα «ξεφουσκωμένα» εκκαθαριστικά τους μπορούν ήδη να δουν με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο σύστημα Taxis οι εκπρόσωποι δεκάδων χιλιάδων κερδοφόρων επιχειρήσεων. Εν μέσω αργιών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε τον επανυπολογισμό του φόρου του 2019 για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το τελικό ποσό της εκκαθάρισης θα πρέπει να υπολογιστεί με συντελεστή υπολογισμού προκαταβολής 95% και όχι 100% που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση τον Ιούλιο. Το επόμενο βήμα –θα γίνει από αύριο- είναι ο συμψηφισμός του ποσού επιστροφής φόρου που έχει προκύψει με άλλες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Και είναι ουκ ολίγες διότι μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθεί η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, η προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσεων αλλά και ο ΦΠΑ για όσες εταιρείες τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Αν οι επιχειρήσεις έχουν ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, τα χρήματα θα επιστραφούν.

Η νέα εκκαθάριση έγινε για όλες τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν φορολογική δήλωση το καλοκαίρι (αρχική ή εκπρόθεσμη) με εξαίρεση αυτές που εκμεταλλεύτηκαν την πρόβλεψη του νόμου για χρήση μειωμένου συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής (50% αντί για 100%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ