Δύναμη στις εξαγωγές μελιού η Ελλάδα

Δύναμη στις εξαγωγές μελιού η Ελλάδα

Το 2018 αποτέλεσε τον πέμπτο σημαντικότερο προμηθευτή της παγκοσμίως

Η Ελλάδα εξάγει άνω του 90% της ευρωπαϊκής ποσόστωσης μελιού, καθώς οι μόνες άλλες χώρες που εξήγαν το 2018 - περιορισμένες- ποσότητες μελιού στη Νότιο Κορέα, ήταν η Γερμανία (16 χιλ. δολάρια), η Αυστρία (15 χιλ. δολάρια) και η Γαλλία (14 χιλ. δολάρια).

Όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων η χώρα έχει πολύ σημαντικά συμφέροντα σε ότι αφορά στις εξαγωγές μελιού στην Κορέα, καθώς το 2018 αποτέλεσε τον πέμπτο σημαντικότερο προμηθευτή της παγκοσμίως (653 χιλ. δολ. ΗΠΑ), μετά τη Νέα Ζηλανδία (3,79 εκ. δολάρια), τις Η.Π.Α. (3,58 εκ. δολάρια), την Αυστραλία (2,27 εκ. δολάρια) και τον Καναδά (691 χιλ. δολ. ΗΠΑ).

Σχετικά υπενθυμίζεται ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος δημοπράτησης της ποσόστωσης εισαγωγής μελιού από την Ε.Ε. στην Νότιο Κορέα για την περίοδο Ιούλιος 2019 - Ιούνιος 2020.

Σε αυτό τον πρώτο γύρο, δημοπρατήθηκαν μόνο 17 από τους 61 διαθέσιμους για το έτος τόνους.

Όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σεούλ που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών για τις εξαγωγές, «από συζητήσεις με ανθρώπους του κλάδου, πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρεία υπ' αριθμ. 3 (JACE COMMERCE) είναι παντελώς άγνωστη στην Κορέα, ενώ και η δημοπρατούσα αρχή Korea Agrofisheries and Food Trade Corporation αρνείται να μας χορηγήσει επιπλέον στοιχεία, στο πλαίσιο του νόμου προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Πιστεύουμε ότι αποτελεί εταιρεία-βιτρίνα (shell company), πιθανόν της μεγάλης εταιρείας JN Commerce, όπου υπεύθυνη υπάλληλος είναι η κυρία Iris HAN, email [email protected].
Ο δεύτερος γύρος της δημοπρασίας προγραμματίζεται για τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε και θα ενημερώσουμε σχετικά».

Στο σχετικό έγγραφο σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών Ε.Ε. - Νοτίου Κορέας (Παράρτημα 2-Α-1, παράγραφος 10) που τέθηκε σε ισχύ το 2011, ισχύει ποσόστωση εισαγωγής για ευρωπαϊκό μέλι στην Νότιο Κορέα, η οποία αυξάνεται σταδιακά σε ετήσια βάση. Για το χρονικό διάστημα 7/2019-6/2020, η εν λόγω ποσόστωση ανέρχεται σε 61 τόνους και κατανέμεται σε κορεατικές εισαγωγικές εταιρείες μέσω πλειοδοτικής διαδικασίας την οποία διεξάγει ο οργανισμός Korea Agrofisheries and Food Trade Corporation (http://www.at.or.kr).

Οι 61 αυτοί τόνοι εισέρχονται στην Κορέα χωρίς εισαγωγικό δασμό. Περαιτέρω ισχύει επίσης η ποσόστωση που ορίσθηκε από την Συμφωνία του Γύρου Ουρουγουάης του Π.Ο.Ε. (1995) και προβλέπει την εισαγωγή 420 τόνων μελιού στην Νότιο Κορέα με εισαγωγικό δασμό 20% (Minimum Market Access - MMA). Για τις επιπλέον ποσότητες, επιβάλλεται -απαγορευτικός- εισαγωγικός δασμός της τάξης του 243%. Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Η.Π.Α. - Νοτίου Κορέας, οι Η.Π.Α. έχουν ποσόστωση αδασμολόγητης εξαγωγής μελιού ύψους 246 τόνων για το 2019, η οποία αυξάνεται κατά 3% ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ