Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού IGB

Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού IGB

Στη γειτονική Βουλγαρία μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός για να εγκαινιάσει μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του την έναρξη κατασκευή του αγωγού IGB.

Το έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Ευρώπης. Ο διασυνδετήριος αγωγός IGB θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP -η κατασκευή του οποίου ολοκληρώνεται- και, μελλοντικά, από τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα λειτουργεί ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Ο IGB, μαζί με τον TAP, την πλωτή μονάδα της Αλεξανδρούπολης, τον σταθμό υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα και τον σχεδιαζόμενο EastMed -που θα μεταφέρει αέριο από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου στην ηπειρωτική Ευρώπη- θεωρούνται έργα που αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Τον IGB, τον οποίο θα κατασκευάσει η ελληνική Άβαξ, διαχειρίζεται η κοινοπραξία ICGB στην οποία οι Βούλγαροι ελέγχουν το 50%, οι Ιταλοί μέσω της Edison το 25% και οι Έλληνες μέσω της ΔΕΠΑ το υπόλοιπο 25%. Ο IGB θα διασυνδέσει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς -στην περιοχή της Κομοτηνής- με το βουλγαρικό στην περιοχή του Σταρα Ζαγόρα. Ο αγωγός εκτείνεται σε μήκος 182 χλμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ