Γιάννης Πατίστας: Πέθανε ο άνθρωπος που έμαθε στις Ελληνίδες τα καλλυντικά

Ο Γιάννης Πατίστας απεβίωσε το βράδυ της Πέμπτης στην Πάρο, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια με τη γυναίκα του Λίτσα

Γιάννης Πατίστας: Πέθανε ο άνθρωπος που έμαθε στις Ελληνίδες τα καλλυντικά

O Γιάννης Πατίστας ήταν 97 ετών και οι κάτοικοι του νησιού λένε πως μέχρι το τέλος παρέμενε αγέρωχη και ευγενική φιγούρα στην Πάρο. Ξεκίνησε την αυτοκρατορία του στον χώρο των καλλυντικών από ένα κατάστημα στην Αθήνα και το όνομα Πατίστας έμελλε  μέχρι τη δεκαετία του '80 να μεσουρανήσει στο χώρο. 

Ο Γιάννης Πατίστας γεννήθηκε στην Αίγινα και σε ηλικία 7 ετών μετακόμισαν οικογενειακώς στην Αθήνα στην Πλάκα. Εκεί, αφηγείται ο ίδιος, πήρε και τα πρώτα ερεθίσματα για τη δουλειά του από τον αδερφό της μητέρα του, τον Σπύρο Ζαχαρία. Ο θείος του είχε σπουδάσει αρωματοποιία στο Παρίσι και μαζί με τον πατέρα του Γιάννη άνοιξαν το 1915 το πρώτο αρωματοπωλείο.

Μεγαλώνοντας, ο Γιάννης Πατίστας αν και σπούδασε οικονομικά αποφάσισε να εργαστεί στην επιχείρηση του πατέρα του στο κατάστημα της Ευρυπίδου 4 το οποίο τελικά κληρονόμησε και απογείωσε. Όταν η Max Factor έβγαλε το πρώτο της μακιγιάζ ο Πατίστας ήταν αυτός που το έφερε στο κατάστημα και έτσι άρχισε να χτίζει την αυτοκρατορία του.

Η πορεία του καταστήματος και του brand Πατίστας ήταν θεαματική και όλες οι επώνυμες Ελληνίδες της εποχής ήταν πελάτισσές του. Ο ίδιος ο Γιάννης Πατίστας ήταν συνεχώς στο μαγαζί του και φρόντιζε πολλές από τις γυναίκες που τον προτιμούσαν ακόμη και για τις συμβουλές του. Και στα καλλυντικά Πατίστας οι ουρές ήταν συχνά πολύ μεγάλες...