Χωράει άλλα ΙΚΕΑ η ελληνική αγορά;

Τι ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου Fourlis κατά την παρουσίαση του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

Χωράει άλλα ΙΚΕΑ η ελληνική αγορά;

Έχουν περάσει ήδη 18 χρόνια από την ημέρα που άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης. Λίγοι γνωρίζουν ότι στα προ κρίσης χρόνια οι πωλήσεις που πραγματοποιούσαν τα καταστήματα της στην χώρα μας ήταν από τις υψηλότερες διεθνώς. Το πρώτο κατάστημα στην Θεσσαλονίκη με πωλήσεις 80 εκατ. ευρώ.  είχε μπει στην πρώτη δεκάδα σε όλο τον κόσμο. 

Αντίστοιχα το κατάστημα της Αθήνας στο Αεροδρόμιο το 2004 έσπασε και αυτό ένα ρεκόρ μερικά χρόνια αργότερα. Με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 160 εκατ. ευρώ το 2007 έγινε το ΙΚΕΑ με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, εκτός Σουηδίας, πίσω από αυτό της Στοκχόλμης.

Τα χρόνια πέρασαν και τα IKEA στην χώρα μας έφθασαν τα 5 (δύο σε Αθήνα και από ένα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ιωάννινα) ενώ μία ελληνική πατέντα που μετά ακολούθησε και η ΙΚΕΑ στο εξωτερικό ήταν τα σημεία παραγγελίας και παραλαβής προϊόντων της αλυσίδας σε περιοχές που βρίσκονταν μακριά από τα προαναφερθέντα καταστήματα. Σήμερα λειτουργούν 5 τέτοια σημεία σε Ρόδο, Ηράκλειο, Χανιά, Πάτρα και Κομοτηνή και οπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Φουρλής στην παρουσίαση της εταιρείας την Τετάρτη στην Ένωση Θεσμικών στόχος για το 2019 είναι η δημιουργία 2 ακόμη σημείων pickup points.

Ένα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον έχει να κάνει με ένα νέο μέγεθος καταστήματος που αναπτύσσεται και που πιθανόν να το δούμε σύντομα και στην χώρα μας.

Όπως επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Φουρλής μετά τη στρατηγική απόφαση της μητρικής ΙΚΕΑ να δοκιμάσει νέα μοντέλα καταστημάτων, μικρότερου εμβαδού και κόστους λειτουργίας, ο όμιλος Φουρλή ως συνεργάτης της InterIkea σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία επανεξετάζει τον επενδυτικό του σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος ερευνά την πιθανότητα δημιουργίας νέων σημείων πώλησης ΙΚΕΑ με επικρατέστερες 3 ελληνικές πόλεις και μία στη Βουλγαρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ