ΔΕΗ: Το «φιάσκο» με τους λιγνίτες και το «γκρίζο» της S&P

ΔΕΗ: Το «φιάσκο» με τους λιγνίτες και το «γκρίζο» της S&P

Την ώρα που ο οίκος Standard & Poors προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ η Κομισιόν παρεμβαίνει στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκει μη συμβατό με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού τον όρο που έχει μπει στη σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών για την καθιέρωση μηχανισμού επιμερισμού των κερδών και των ζημιών με τον επενδυτή.

Άλλωστε με επιστολή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προς τον πρόεδρο της ΔΕH Μανώλη Παναγιωτάκη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ζήτησε την αναβολή της συζήτησης του θέματος της έγκρισης των όρων και της σύμβασης εξαγοράς μετοχών (SPA).

Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι συνεχίζονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις μέχρι τις 30 Νοεμβρίου «προκειμένου να προσδιοριστεί τι είδους μηχανισμός θα είναι αποδεκτός».

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών κατά πάσα πιθανότητα οδηγείται χρονικά πέρα από την 6η Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία είχε τεθεί ως καταληκτική για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές.

Από την άλλη πλευρά ο οίκος Standard & Poors μπορεί να προχώρησε σε αναβάθμιση της ΔΕΗ πλην όμως διατυπώνει αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των λειτουργιών της ΔΕΗ αλλά και για τη θέση της στην αγορά.

Αναγνωρίζουμε, αναφέρει, την ανάγκη ώστε η ΔΕΗ να μετασχηματιστεί στρατηγικά με στόχο να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και την εξέλιξη των τιμών των καυσίμων αλλά και να διαφοροποιήσει το μείγμα παραγωγής της με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπρόσθετα η πλήρης εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρισμού, συνεπάγεται την απότομη μείωση του εγχώριου μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στην προμήθεια και την παραγωγή.

Τα παραπάνω έρχονται να προσθέσουν έναν ακόμη πονοκέφαλο στην ελληνική πλευρά γύρω από ένα ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο εγχείρημα, όπως η πώληση λιγνιτικών μονάδων. Με αποτέλεσμα η επένδυση να πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ