Έρχονται αλλαγές στον Αναπτυξιακό νόμο

Έρχονται αλλαγές στον Αναπτυξιακό νόμο

Συμπληρώνει δύο χρόνια ζωής ο Αναπτυξιακός νόμος και σε μια προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστικός το υπουργείο Οικονομίας προωθεί σειρά αλλαγών.

Στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται οι αλλαγές αυτές.

Στόχος είναι να γίνει φιλικός στους επενδυτές, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και το σημαντικότερα να«πέσει» χρήμα στην αγορά, μέσω ενισχύσεων, επιδοτήσεων, φορολογικής απαλλαγής και οριστικής ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων προηγούμενων επενδυτικών νόμων.

Οι αλλαγές που προωθούνται μεταξύ άλλων προβλέπουν τα εξής:

  • Η φορολογική απαλλαγή αυξάνεται από το 20% που ισχύει σήμερα στο 33% από το έτος θεμελίωσης της χρήσης της ωφέλειας. Προβλέπεται πως η δικαιούμενη ενίσχυση να μην υπερβαίνει, κατ' έτος, το 1/3 του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής, με εξαίρεση την περίπτωση της μη πλήρους αξιοποίησής του κατά τα προηγούμενα φορολογικά έτη λόγω έλλειψης επαρκών κερδών.
  • Καταβάλλεται το 25% της ενίσχυσης εάν υλοποιήσει ο επενδυτής το 25% της επένδυσης. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, ποσό που ανέρχεται μέχρι το 25% της εγκεκριμένης επιχορήγησης, μπορεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο με την υλοποίηση έργου συνολικού ύψους τουλάχιστον ίσου με το 25% του συνολικού κόστους της επένδυσης. Το υπόλοιπο ποσό έως το 50% της εγκεκριμένης επιχορήγησης ή ποσό που ανέρχεται μέχρι το 50% της εγκεκριμένης επιχορήγησης μπορεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο κατόπιν αιτήματός του και μετά την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
  • Δίνεται η δυνατότητα να ενισχύονται δαπάνες για τις οποίες εκδίδονται παραστατικά μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2018.
  • Με την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του επενδυτικού κόστους παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ