«Πράσινο» από ΡΑΕ για τη διασύνδεση της Κρήτης

«Πράσινο» από ΡΑΕ για τη διασύνδεση της Κρήτης


 

Το «πράσινο φως» για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττική-Κρήτη άνοιξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, δίνοντας εντολή στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για τoν σχηματισμό εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) για την υλοποίηση του έργου.

Συγκεκριμένα η ΡΑΕ με απόφασή της ζητεί από τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει, λόγω και των πιεστικών ενεργειακών αναγκών της Κρήτης από το 2020 και μετά όταν θα αποσυρθεί σημαντικός αριθμός παλαιών και ρυπογόνων μονάδων, στη σύσταση SPV που θα αποτελέσει και το φορέα υλοποίησης του έργου.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει δηλώσει απόλυτα έτοιμος για την υλοποίηση του έργου, ενώ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιταχυνθεί η ολοκλήρωσή του κατά 1-2 χρόνια νωρίτερα από το 2023, που προβλέπει το ΔΠΑ. Επίσης, στο πλαίσιο της διερεύνησης διεθνών συνεργασιών, έχει ήδη προχωρήσει σε συναντήσεις με τον Elia και τον RTE, διαχειριστές των συστημάτων σε Βέλγιο και Γαλλία αντίστοιχα.

Το πλάνο προβλέπει ότι η αρχικά 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, θα είναι ανοιχτή στη συμμετοχή και άλλων σχημάτων όπως ο Euroasia Interconnector ή άλλους Ευρωπαίους διαχειριστές, όπως η κρατική εταιρεία δικτύου του Βελγίου Elia.

Εδώ να σημειωθεί ότι το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική θεωρείται από την Κομισιόν ως έργο περιφερειακής σημασίας, κάτι που ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό για το Euroasia (Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα) που έχει χαρακτηριστεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος και έχει εξασφαλίσει ως PCI χρηματοδότηση). Μάλιστα με παρότρυνση της Κομισιόν και της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής είχε επιχειρηθεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο έργων, ωστόσο τον Ιούνιο υπήρξε εμπλοκή και ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ