Μοντέλο «Σύρου» και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Μοντέλο «Σύρου» και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας


Στην αναζήτηση επενδυτή στα πρότυπα των ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου προχωρούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τα οποία απειλούνται με οριστικό λουκέτο .

Το μοντέλο εξυγίανσης που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Νεωρίου, αφορά στη γενναία ρύθμιση των υποχρεώσεων της επιχείρησης και την είσοδο νέου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο, με τη σύμφωνη της πλειονότητας των πιστωτών και του βασικού μετόχου που αποχωρεί.

Χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας είπε στην ουσία στους εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν στην είσοδο του υπουργείου Οικονομίας στην Καραγιώργη Σερβίας πως η μοναδική λύση είναι η αλλαγή ιδιοκτησίας.

Να σημειωθεί πως τα ναυπηγεία παραμένουν ενεργά κυρίως χάρη στην ευεργετική συμφωνία του 2016 το με το Πολεμικό Ναυτικό για την αποπεράτωση δύο πυραυλάκατων. Για όσο διαρκεί το εν λόγω πρόγραμμα, το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει να καταβάλει το 70% του μισθού των εργαζομένων.

Ρόλο στην υπόθεση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που όπως και το Νεώριο ελέγχονται από την οικογένεια Ταβουλάρη, έχει και η Alpha Bank ως μεγαλύτερος πιστωτής.

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για τη χρήση 2016, οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 255 εκατ. από 237 εκατ. ευρώ το 2015. Στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των περίπου 200 εκατ. περιλαμβάνονται και δάνεια, κυρίως από την Alpha, ύψους περί τα 27 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ