Ο ΟΠΑΠ, οι ιπποδρομίες και η άγνωστη μάχη συμφερόντων

Η κινδυνολογία για την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης και οι πιέσεις στην κυβέρνηση για να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός ιπποδρομιών προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες

Ο ΟΠΑΠ, οι ιπποδρομίες και η άγνωστη μάχη συμφερόντων

 Την ευθύνη για τα προβλήματα του ιπποδρόμου επιχειρεί να ρίξει στη Φίλιππο Ένωση (που ρυθμίζει τη λειτουργία των ιπποδρομιών) η θυγατρική του ΟΠΑΠ Ιπποδρομίες ΑΕ, επιχειρώντας να αποφύγει τις ρήτρες που προβλέπονται στη σύμβαση της με το δημόσιο. Για κάποιους η στάση της εταιρείας σήμερα, σχετίζεται με τον ελάχιστο αριθμό ιπποδρομιών, που υποχρεούται σύμφωνα με τη σύμβασή της και αν δεν το κάνει θα πρέπει να καταβάλει ρήτρα για κάθε ιπποδρομία κάτω των ελαχίστων.

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Απειλώντας ότι ...θα αποτύχει η ιδιωτικοποίηση, ο ΟΠΑΠ κατά την προσφιλή του μέθοδο, άρχισε ήδη τα υπονοούμενα μέσω ανακοινώσεων, δηλώνοντας ότι επιχειρείται... να αλλάξει το πλαίσιο το οποίο ίσχυε στο χρόνο της ιδιωτικοποίησης. Κι αυτό γιατί στο νόμο απόκτησης του δικαιώματος για το ιπποδρομιακό στοίχημα του 2015, προβλέπεται ότι ο Παραχωρησιούχος απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του άρθρου 3.2 (ρήτρες), “εφόσον μπορεί να αποδείξει στο Ελληνικό Δημόσιο ότι η μη συμμόρφωση με την υποχρέωση να διεξάγει τον Τριμηνιαίο Ελάχιστο Αριθμό Ιπποδρομιών οφείλεται σε πραγματικά περιστατικά και γεγονότα που βρίσκονται εκτός της σφαίρας επιρροής του”. Η αφορμή δόθηκε καθώς ξεκίνησε η συζήτηση για το σχέδιο του νέου Κώδικα Ιπποδρομιών που βρίσκεται σε διαβούλευση ... και αυτή ήταν η ευκαιρία να ανέβουν οι τόνοι και ξεκινώντας πόλεμο ανακοινώσεων με τη Φίλιππο Ένωση και με επιστολές στον υπουργό, και ερωτήσεις ανεξάρτητων βουλευτών να ρίχνει την ευθύνη στη Φίλιππο Ένωση για τα προβλήματα του Ιπποδρόμου και για το προτεινόμενο σχέδιο Κανονισμού. . Ωστόσο, τόσο η Φίλιππος Ένωση όσο και η ΟΠΑΠ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και δεν ρίχνουν φως στην υπόθεση αυτή, αποδεικνύοντας ότι ένα περίεργο παζάρι πραγματοποιείται στο Μαρκόπουλο αυτή την περίοδο, αφού και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να απαντήσουν στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις του «moneypro».

Τα βασικά σημεία στον πόλεμο ανακοινώσεων του τελευταίου μήνα είναι τα εξής:

ΤΙ ΛΕΕΙ Η Φ.Ε.Ε.

Για τη Φίλιππο Ένωση η ιπποδρομιακή δραστηριότητα οδηγείται σε αδιέξοδο “για λόγους που αφορούν στα αρνητικά από κάθε άποψη αποτελέσματα της 2ετούς άνευ οιουδήποτε σχεδίου διαχείρισης των ιπποδρομιών από την εταιρεία” . Όμως η καθυστέρηση στην εκπόνηση και δημοσιοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης των ιπποδρομιών και της απελπιστικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ιπποδρομιακή δραστηριότητα αλλά και της καθοδηγούμενης παραφιλολογίας περί δήθεν εμποδίων που τίθενται από την Φ.Ε.Ε στην ανάπτυξη ωφέλιμων πρωτοβουλιών εκ μέρους της εταιρείας, ο Πρόεδρος της Φ.Ε.Ε απευθύνθηκε στις 16.03.2018 στο ανώτατο επίπεδο της εταιρείας ζητώντας να του γνωστοποιηθεί τυχόν ύπαρξη συγκεκριμένων τέτοιων πρωτοβουλιών από πλευράς της εταιρείας Ιπποδρομίες Α.Ε οι οποίες, ενδεχομένως, δεν λαμβάνονται ή δεν ευδοκιμούν λόγω εικαζόμενης ύπαρξης συγκεκριμένων εμποδίων από πλευράς Φ.Ε.Ε ώστε να ληφθεί μέριμνα για την άρση των όποιων υποτιθέμενων εμποδίων. Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα από την εταιρεία. Δημιουργούνται ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της ξαφνικής δημιουργίας σκηνικού πρωτοφανούς κρίσης (καταφανώς τεχνητής βεβαίως) με επίκληση προσχηματικού και ανύπαρκτου κινδύνου από ένα σχέδιο Κώδικα Ιπποδρομιών που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

-Μετά την εκλογή του νέου Δ.Σ. της Φ.Ε.Ε. κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο, σχεδόν ανυπέρβλητο, κώλυμα. Ως βάση των σχετικών διαβουλεύσεων τέθηκε από πλευράς των μελών της Επιτροπής της Φ.Ε.Ε. όχι το σχέδιο στο οποίο είχαμε όλοι καταλήξει, από κοινού, αλλά ένα άλλο σχέδιο, το οποίο είχε συνταχθεί σε παρελθόντα χρόνο, και το οποίο, πέραν της έλλειψης οποιασδήποτε νομοτεχνικής επάρκειας, των ατελειών, ασαφειών, αοριστιών, επαναλήψεων, πλεονασμών, ελλείψεων και αντιφάσεών του υπερβαίνει τη νομοθετική εξουσιοδότηση του α.85 (δηλαδή η Φ.Ε.Ε αυξάνει τις αρμοδιότητές της) και αντιτίθεται με όσα ισχύουν διεθνώς, στις ανεπτυγμένες ιπποδρομιακά χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

-Η άνευ όρων και ορίων μεταβολή του θεσμικού πλαισίου το οποίο ίσχυε κατά το χρόνο της παραχώρησης, και στο οποίο, βάσισε η εταιρεία την απόφαση να προχωρήσει στην υλοποίηση της σχετικής επένδυσης θα επέφερε ζημία.

- Καταγγέλλει κάθε προσπάθεια που ακυρώνει στην πράξη την ίδια τη διοργάνωση των Ελληνικών Ιπποδρομιών, φαλκιδεύει το μέλλον τους και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία της ιδιωτικοποίησης του Ιπποδρόμου, επί ζημία της ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ Α.Ε.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ