Νέες επενδύσεις ετοιμάζει πυρετωδώς η ΕΖΑ

Οι στόχοι της εταιρείας

Νέες επενδύσεις ετοιμάζει πυρετωδώς η ΕΖΑ

Σε προχωρημένο στάδιο είναι οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις της Ελληνικής Ζυθοποίας Αταλάντης (ΕΖΑ). Για τη φετινή χρονιά η εταιρεία στοχεύει σε υψηλό διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, τόσο των πωλήσεών της όσο και των εξαγωγών της, η οποία δρομολογεί μια ακόμη επένδυση.

 


Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην εγκατάσταση νέας γραμμής εμφιάλωσης συνολικού κόστους 10 εκατ. ευρώ, η οποία θα δώσει νέα προοπτική στην ανάπτυξή της.
Η εταιρεία, η οποία το 2017 έκλεισε με τζίρο 31 εκατ. ευρώ, πρόσφατα έλαβε ομολογιακό δάνειο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται σε συζήτηση με τράπεζα προκειμένου να προβεί σε συμφωνία χρηματοδοτικής μίσθωσης των νέων μηχανημάτων που θα απαιτηθούν.

Σήμερα, απασχολεί 180 άτομα προσωπικό και έχει πωλήσεις που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ ενώ τα EBITDA κινούνται πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της για να καλύψει τις ανάγκες της εσωτερικής και της διεθνούς αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, παράγει ειδικό προϊόν από βύνη με 0% αλκοόλ, το οποίο απευθύνεται στον Αραβικό κόσμο, ενώ εξάγει τα προϊόντα της και σε άλλες αγορές.

Επίσης η ΕΖΑ εξάγει σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Αλβανία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Αυστραλία ενώ "φλερτάρει" και με την αμερικανική αγορά.

Η ΕΖΑ ιδρύθηκε το 1988 ως θυγατρική γερμανικού ομίλου παραγωγής μπίρας και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε το εργοστάσιο στην Αταλάντη. Παράλληλα, η εταιρεία ανασυγκροτήθηκε και μετονομάστηκε σε Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης.

Το 1998, η οικογένεια Συριανού, εξαγοράζει τις μετοχές, που ανήκαν στη γερμανική θυγατρική εταιρεία υπό μορφή management buyout με αποτέλεσμα πέντε χρόνια αργότερα να περάσει σε 100% ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης έχει εξελιχθεί σε μία δυναμική εταιρεία διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο προϊόντων τοπικής παραγωγής & εισαγωγής. Παράγει πέντε προϊόντα ζύθου, τις Pils Hellas, ΕΖΑ Premium Pilsner & EZA Fine Lager, BLUE Ιsland, ODYSSEY & Berlin και παράλληλα εισάγει, διακινεί και εμπορεύεται τη διεθνώς αναγνωρισμένη Gulden Draak. Η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 180 εργαζόμενους.

Από το 2016 είναι μέλος της οργάνωσης ΕΛΛΑ- ΔΙΚΑ ΜΑΣ, της ένωσης των ελληνικών επιχειρήσεων που επιλέγουν να διατηρούν στην Ελλάδα, η οποία θέλει να διαφοροποιηθεί από τις πολυεθνικές που έχουν εργοστάσια και παράγουν προϊόντα στην χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της ζυθοποιίας καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση 70%, ενώ η διοίκηση της δηλώνει αισιόδοξη ότι θα συνεχίσει να αυξάνει το τζίρο της.

Το 2016 σε ενοποιημένη βάση η ΕΖΑ από κοινού με την κατά 98% θυγατρική της Crystal Beverages, κατέγραψε πωλήσεις ύψους 27,575 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 70,2% Το τελικό αποτέλεσμα της χρήσης προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ήταν κέρδη 0,87 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,94 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας ήταν κέρδη 0,46 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,96 εκατ. ευρώ το 2015.

Για να ενισχύσει την χρηματοοικονομική της θέση, η ΕΖΑ τον Δεκέμβριο του 2016 αποφάσισε και στις αρχές του 2017 προχώρησε στη σύναψη μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας και ποσού 3,50 εκατ. ευρώ, με μετατρέψιμες ομολογίες που πληρώθηκαν μερικώς από νομικά πρόσωπα του ενός εκ των μετόχων της.