Η «άνοιξη» των εγχώριων funds

Πάνω από μισό δισ. θα επενδυθεί μέσω Equifund στο ελληνικό… Eldorado

Η «άνοιξη» των εγχώριων funds

Κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθούν τα επόμενα χρόνια, σε νέες και αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα νέα ελληνικά fund που ψάχνουν εναγωνίως υψηλές αποδόσεις. Οι ιδρυτές και μέτοχοι των συγκεκριμένων σχημάτων είναι έλληνες επιτυχημένοι επιχειρηματίες που συσσώρευσαν πλούτο τα προηγούμενα χρόνια και , σε ρόλο επενδυτή, αναζητούν νέα… Eldorado.

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Μόνο το (Equifund) ξεκινά τη λειτουργία του με κεφάλαια 260 εκατ. ευρώ, και μέσω αυτού, πάνω από μισό δισ. ευρώ θα επενδυθεί στο μετοχικό κεφάλαιο καινοτόμων και αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων στα επόμενα 4 με 5 χρόνια. Παραδοσιακά στελέχη της ελληνικής αγοράς private equity, πρώην τραπεζίτες, ισχυροί επιχειρηματίες και πρώην ανώτατα στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών ομίλων συμμετέχουν στις εταιρείες που πήραν ή αναμένουν να λάβουν σύντομα την έγκριση για χρηματοδότηση από το Equifund. Την ίδια στιγμή τα μεγάλα fund όπως Olympia Group του Πάνου Γερμανού, η VNK Capital της οικογενείας Κάτσου, τα fund Damma Holding, Diorama και Deca του Δ. Δασκαλόπουλου, αλλά και τα Virtus, πρωταγωνιστούν επενδύοντας σε επιχειρηματικές δραστηριότητες όπου βλέπουν ευκαιρίες..

Το fund Damma Holdings, του Δ.Δασκαλόπουλου έχει πραγματοποιήσει μία σειρά στρατηγικών ποσοστών όπως: το 33,9% στην Ελληνική Ζυθοποιϊα Αταλάντης της με 25 εκατ. ευρώ, το 5% της εταιρείας καλλυντικών Κορρές, το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Μέγα Γύρος, στην ιταλική Sireclab. Το Diorama Investments Hellenic Growth Fund , που προήλθε από την σύμπραξη περίπου δέκα επενδυτών με βασικότερο των οποίων τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλο είναι ένα private equity fund επίσης ελληνικών συμφερόντων, με υπό διαχείριση πλέον των 135 εκατ. ευρώ. Τον Νοέμβριο 2015 το fund τοποθετήθηκε στη AtlasTapes με 7,2 εκατ. ευρώ μετά στην Damavand S.A. με 7 εκατ. ευρώ, στην InternetQ με 12 εκατ. ευρώ και στην AdamPack, και πρόσφατα στην εταιρεία AxelAccessories, με 6 εκατ. ευρώ.

Το Virtus South European Fund ίδρυσε χρηματιστής κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου και ο AngeloMoskov με δύναμη πυρός περί τα 200 εκατ. ευρώ. Η πρώτη επένδυση του Virtus έγινε τον περασμένο Αύγουστο, με την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας Αστήρ Αφοί Βυτογιάννη ΑΒΕ., ενώ το fundέχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του 33% της Forthnet.

Στο EOS Capital Partners ηγούνται οι Απόστολος Ταμβακάκης, επικεφαλής στρατηγικής ανάπτυξης του Latsis Group, Γιάννης Παπαδόπουλος, ιδρυτής της Attica Venture και με κεφάλαια που αναμένεται να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ επενδυτικό στόχο αποτελούν 400 περίπου επιχειρήσεις, τζίρου 25 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Το SouthBridge Europe Mezzanine ξεκίνησε το 2014 και σήμερα διαχειρίζεται κεφάλαια 65 εκατ.ευρώ. Με πρώτη επένδυση στην HotelBrain, επένδυσε στην εταιρεία ναύλωσης σκαφών αναψυχής Cosmos Yachting Hellas και την INKAT που διαχειρίζεται το δίκτυο λιανικής Kiosky’s, η εταιρεία facility management Manifest, η εταιρεία τροφίμων Arivia, την εταιρεία διαχείρισης luxury hotels Katikies Group, την Alpha Διανομές και πιο πρόσφατα στη Skroutz Α.Ε..

Υπό το Equifund τα Marathon VC με 32 εκατ. Ευρώ και με τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας, το Velocity Partners με 24 εκ. ευρώ το Metavallon VC με κεφάλαια συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ και το VentureFriends II με 45 εκατ. ευρώ θα επενδύσουν σε startup εταιρείες.

«Το VentureFriendsII έχει τοποθετήσει ήδη 1, 7 εκ. ευρώ στη Stasher, και τοInstaShop» , σημειώνει ο Απόστολος Αποστολάκης, σχολιάζοντας ότι «από σήμερα και για τα επόμενα 5 χρόνια, δημιουργείται μια μεγάλη ευκαιρία για τους επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν κάτι νέο, με διεθνή προοπτική αλλά και για όσους έχουν ξεκινήσει και θέλουν χρηματοδότηση για τη μεγέθυνσή τους».

Πατάνε γκάζι Γερμανός και Κάτσος

Το OlympiaGroup, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, πρόσφατα επένδυσε 4 εκατ. ευρώ σε ένα νέο τεχνολογικό startup στον κλάδο της ναυτιλίας, την εταιρεία MetisCyberspaceενώ λίγους μήνε πριν μαζί με την VNK Capital της οικογενείας Κάτσου εξαγόρασαν από κοινού (50-50) το 12,8% του μετοχικού κεφαλαίου της LamdaDevelopment. Ακολούθησε η επένδυση της VNK Capital στο 25% της εταιρείας logistics Foodlink και η εξαγορά της ιδιωτικής πολυκλινικής SEA Medical Health Clinic στη Μύκονο και η επαναγορά τα εμπορικής δραστηριότητας της Pharmathen που ονομάστηκε Innovis. «Η VNK είναι ένα οικογενειακό fund το οποίο στοχεύει να τοποθετήσει 100 εκ. ευρώ στην ελληνική αγορά την επόμενη πενταετία. Για το επόμενο δίμηνο σχεδιάζουμε κάποιες κινήσεις στο χώρο των φαρμάκων για να δημιουργήσουμε κάτω από την Innovis μια μεγάλη εμπορική φαρμακευτική το επόμενο δίμηνο», σημειώνει ο κ. Β.Κάτσος.

Αριθμοί

33,9% της Ελληνικής Ζυθοποιϊας Αταλάντης με 25 εκατ. ευρώ είχε αποκτήσει το fund Damma Holdings, του Δ.Δασκαλόπουλου

1, 7 εκατ. ευρώ στη Stasher έχει τοποθετήσει στη Stasher και το InstaShop το VentureFriendsII του Απ. Αποστολάκη

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ