Δύο κοινοπρακτικά σχήματα διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ

Εκπνέει η προθεσμία για τις προσφορές

Δύο κοινοπρακτικά σχήματα διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει αυτή την εβδομάδα ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ καθώς η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η ερχόμενη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου.

Τα δύο επενδυτικά σχήματα που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση και αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να καταθέσουν προτάσεις είναι από τη μία πλευρά η κοινοπραξία των Snam S.p.A. (Ιταλία), Enagás Internacional S.L.U. (Ισπανία), Fluxys S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Ολλανδία) και από την άλλη, η ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A - Reganosa (Διαχειριστής στην περιοχή της Γαλικίας), με τη ρουμανική Transgaz (Διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου της Ρουμανίας).

Το τελευταίο σχήμα μορφοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου, όταν οι Ρουμάνοι ανακοίνωσαν ότι οι μέτοχοί τους αποδέχονται την πρόταση συνεργασίας της Reganosa για τη διεκδίκηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η Transgaz είχε συμμετάσχει και στην πρώτη περίοδο της υποβολής προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά δεν προκρίθηκαν καθώς με τους όρους του διαγωνισμού εκείνης της φάσης δεν είχαν το δικαίωμα να κατέβουν μόνοι τους στον επόμενο γύρο.

Στο διαγωνισμό το τίμημα είναι αυτό που θα καθορίσει και την πορεία της ιδιωτικοποίησης, αφού τόσο το Δημόσιο όσο και τα ΕΛΠΕ, έχουν θέσει ως «κατώφλι» τα 400 εκατ. ευρώ της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι δεν θα αποδεχθούν εύκολα χαμηλότερο τίμημα.

Οι συνθήκες, εξάλλου, για τον ΔΕΣΦΑ είναι κατά πολύ ευνοϊκότερες σε σχέση με την περίοδο του 2013, που χαρακτηρίστηκε από κατακόρυφη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Εχουν μεσολαβήσει δύο χρόνια υψηλής κερδοφορίας για τον ΔΕΣΦΑ, αλλά και σημαντικής αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά, δεδομένα που μπορούν να προσελκύσουν πολύ υψηλότερο τίμημα από τα 400 εκατ. ευρώ της Socar.

Το 2017 έκλεισε για τον ΔΕΣΦΑ με κέρδη άνω των 90 εκατ. ευρώ έναντι 34,3 εκατ. ευρώ το 2016. Η κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να κλείσει φέτος στα 4,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι πρόβλεψης για 3,5 δισ. κ.μ. και 50% πάνω από το 2015.

Στον καθορισμό του τιμήματος σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, που κυμαίνονται στα 170 εκατ. ευρώ, ενώ θετικά στην αποτίμηση της εταιρείας συνέβαλε και η απόφαση της ΡΑΕ για άμεση ανάκτηση 100 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 320 εκατ. ευρώ που ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να ανακτήσει σε ορίζοντα 14 ετών με βάση την τροποποιημένη σχετική απόφαση της αρμόδιας αρχής.