Μέχρι πότε αντέχει οικονομικά η EBZ ;

Δίνει «μάχη» με το χρόνο

Μέχρι πότε αντέχει οικονομικά η EBZ ;


Στην εξεύρεση επενδυτή για τις θυγατρικές της Σερβίας αναζητά η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης καθώς ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Οι οικονομικές αντοχές της εισηγμένης διαρκούν μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΖ ενέκρινε την απόφαση να μεταφερθεί στην πιστώτρια τράπεζα ποσό 4 εκατ. ευρώ από παλαιότερα μερίσματα των θυγατρικών της Σερβίας, ώστε να μειωθεί ισόποσα ο υφιστάμενος δανεισμός της ζαχαροβιομηχανίας προς την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς κρίθηκε πώς μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εκταμιευθεί νέα χρηματοδότηση και να καλυφθεί μέρος των οφειλόμενων 10,2 εκατ. ευρώ για τα τεύτλα που παρέδωσαν την περασμένη χρονιά.

Στο τέλος Ιανουαρίου η διοίκηση της ΕΒΖ θα παρουσιάσει στους εργαζομένους τα συμπεράσματα μελέτης για την αξιοποίηση του ομίλου και θα αποκαλύψει τις προτάσεις της για τον εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων της μητρικής εταιρείας με πιθανές μειώσεις μισθών.

Το 2015 η ΕΒΖ είχε ζημίες 58 εκατ. ευρώ, το 2016 το ζημιογόνο αποτέλεσμα ήταν 40,3 εκατ. ευρώ και 23 εκατ. ευρώ το 2017. Ως εκ τούτου η αρνητική καθαρή θέση της βιομηχανίας επιδεινώθηκε και από -51,3 εκατ. ευρώ το 2015 διαμορφώθηκε το 2017 στα -115,3 εκατ. με αντίστοιχη μείωση του ενεργητικού από 177 εκατ. ευρώ το 2015 σε 119 εκατ. ευρώ το 2017.

Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες του 2017 παρατηρήθηκε σημαντικός και ανησυχητικός περιορισμός των εργασιών της. Ο τζίρος συρρικνώθηκε κατά 50%, μείωση που οφείλεται στην υποχώρηση της παραγωγής και την είσοδο πληθώρας ανταγωνιστών στην αγορά ζάχαρης μετά την πρόσφατη απελευθέρωσή της, καθώς και στη δραστική πτώση της τιμής της ζάχαρης κατά περίπου 30% έναντι του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ