Τι «κρύβει» η συνεργασία της ΔΕΗ με την General Electric

Τι «κρύβει» η συνεργασία της ΔΕΗ με την General Electric

Δυναμική επάνοδο κάνει η ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να μετασχηματιστεί, να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες και να καλύψει μέρος από την υποχρεωτική πώληση του 40% του λιγνιτικού της δυναμικού. Η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την General Electric σε πρώτη φάση για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης εξοπλισμού της GE Power στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αφρική.

Στόχος η είσοδος της ελληνικής επιχείρησης στην τεράστια αγορά συντήρησης των μηχανών, δηλαδή αεριοστροβίλων, ατμοστροβίλων, και γεννητριών, με τις οποίες λειτουργούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ευρύτερης γειτονιάς μας, δηλαδή της ΝΑ Ευρώπης. Σε μια περιοχή ραγδαία αναπτυσσόμενη, η ζήτηση για ρεύμα αυξάνεται, κατ’ επέκταση και η ανάγκη κατασκευής νέων μονάδων, άρα και η συντήρησή τους.

Στην πράξη η ΔΕΗ βλέπει να της ανοίγει μια διεθνής πόρτα προκειμένου, με όπλο την τεχνογνωσία της, να διεκδικήσει μέρος της «πίτας» από την τεράστια αγορά που αφορά τη συντήρηση και αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των μονάδων παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή.

Και αυτό καθώς η GE που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στροβιλομηχανών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και η οποία έχει εξαγοράσει την γαλλική Alstom, έχει εγκαταστήσει μεγάλο αριθμό τέτοιων μηχανών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Εννοείται ότι ευκαιρίες στη συνεργασία δεν βλέπει μόνο η ΔΕΗ, αλλά και η GE η οποία συνεταιρίστηκε με την ελληνική επιχείρηση προκειμένου να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία της και τη γεωγραφική θέση της χώρας στην περιοχή. Άλλωστε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα υπάρξει καταμερισμός του έργου, των ευθυνών και των ευκαιριών.

Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε γίνει γνωστό ότι η ΔΕΗ έβαλε στο στόχαστρο επένδυση στο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας, με πάρτνερ την κινεζική Shenhua. Ο λόγος για μονάδα της τάξης των 1.000 MW στην κεντρική Τουρκία, όπου και βρίσκεται το τρίτο μεγαλύτερο λιγνιτικό κοίτασμα της χώρας, σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει ο Μ.Παναγιωτάκης, από το βήμα του ελληνο-αμερικανικού συνεδρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ