Μνημόνιο μεταξύ Italmercati – Rete D’imprese και ΟΚΑΑ

Μνημόνιο μεταξύ Italmercati – Rete D’imprese και ΟΚΑΑ

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις υποδομές, τα συστήματα λειτουργίας και διαχείρισης και τις διαδικασίες, μεθόδους και τεχνολογίες, (ψηφιακή λειτουργία, συστήματα ελέγχου και στάθμευσης, συστήματα εμπορίας και δημοπρασίες, διαχείριση κεφαλαίων κλπ), καθώς και στην ανάπτυξη και αναδιάρθρωση αγορών αγροδιατροφικών προϊόντων.


Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Επιχειρηματικό Δίκτυο Αγορών χονδρικής της Ιταλίας Italmercati-Rete D'imprese, με στόχο την στενότερη «συνεργασία σε ζητήματα προώθησης αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας για αγορές χονδρικής» προχώρησε ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ).

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν στην Αθήνα, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΚΑΑ, Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου και ο πρόεδρος του Italmercati, Φάμπιο Μάσσιμο Παλλοττίνι (Fabio Massimo Pallottini), και αφορά την προώθηση αγροτικών προϊόντων, την ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και την από κοινού προσπάθεια για προσέγγιση δυνητικών νέων αγορών και νέων επιχειρηματικών ευκαιριών για τα αγροτικά προϊόντα.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για αγορές χονδρικής πώλησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις υποδομές, τα συστήματα λειτουργίας και διαχείρισης και τις διαδικασίες, μεθόδους και τεχνολογίες, (ψηφιακή λειτουργία, συστήματα ελέγχου και στάθμευσης, συστήματα εμπορίας και δημοπρασίες, διαχείριση κεφαλαίων κλπ), καθώς και στην ανάπτυξη και αναδιάρθρωση αγορών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Την ιταλική αποστολή υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΟΚΑΑ, Μιχάλης Μυτιλινάκης.
«Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφεται σήμερα μεταξύ του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών κι Αλιείας και της ιταλικής Italmercati, σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την προώθηση της εξωστρέφειας, παρέχοντας σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες» δήλωσε, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Στον χαιρετισμό του, ο πρέσβης της Ιταλίας, Λουίτζι Μάρρας (Luigi Marras), χαρακτήρισε την Ελλάδα τον καλύτερο συνεργάτη στο πλαίσιο της σταθερότητας στην Ευρώπη και τόνισε πως υπογράφεται μία σημαντική συμφωνία για το εμπόριο και την αγορά.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΚΑΑ, Στεφανία Γεωργακάκου- Κουτσονίκου, αφού ανέπτυξε τις δυνατότητες, αλλά και τους επόμενους στόχους του «μεγαλύτερου διαχειριστή αγορών τροφίμων στα Βαλκάνια, του ΟΚΑΑ», τόνισε πως η Italmercati μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος σύμμαχος σε όλα τα προσεχή έργα, ενώ ο ΟΚΑΑ θα παράσχει τη τεχνογνωσία σχετικά με την αναδιάρθρωση αγορών, χονδρικής και λιανικής πώλησης και τον σχεδιασμό νέων αγορών, καθώς έχει βραβευθεί από την Παγκόσμια Ένωση Αγορών Χονδρικής, για την επιτυχημένη αναδιάρθρωση αγοράς εν λειτουργία.

«Παράλληλα» είπε, «θα εισφέρουμε τεχνογνωσία σχετικά με την εκπροσώπηση και προώθηση αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα σε διεθνείς εκθέσεις και θα εργαστούμε από κοινού, προκειμένου να φέρουμε κοντά τις ελληνικές και ιταλικές επιχειρήσεις του κλάδου, ώστε να αναπτυχθεί μια συστηματική δικτύωση και συνεργασία».

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να βελτιώσουμε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στον αγροδιατροφικό τομέα, να προωθήσουμε τα αγροτικά προϊόντα μας και να αναπτύξουμε τις αγορές μας, ώστε να διευκολύνουν το διεθνές εμπόριο και να προσελκύσουν διεθνείς αγοραστές από όλο τον κόσμο» κατέληξε η κ. Γεωργακάκου-Κουτσονίκου.

Από την πλευρά του ιταλικού οργανισμού, ο πρόεδρος του Italmercati, Φάμπιο Μάσσιμο Παλλοττίνι, χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη συνεργασία των δύο οργανισμών και υπογράμμισε πως «οι διμερείς σχέσεις είναι σε εξαιρετική φάση, μετά και τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, του Αλέξη Τσίπρα και του Ιταλού ομόλογού του, Πάολο Τζεντιλόνι, στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο του 1ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Ιταλίας, η οποία κύρωσε και την οικονομική συνεργασία μας».

Ο κ. Παλλοττίνι τόνισε, πως η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο, αποτελεί μία ψηφίδα στην ανάπτυξη των αγορών και της γεωργίας, μέσω της κοινής προσπάθειας των δύο μεσογειακών μας χωρών, με την ελπίδα να υπάρξει στο μέλλον κοινή ευρωπαϊκή δράση για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Οι δύο οργανισμοί

Η Italmercati-Rete D'imprese είναι το πρώτο Δίκτυο Επιχειρήσεων, αποτελούμενη από τα μεγαλύτερα ιταλικά αγρο-βιομηχανικά κέντρα και αγορές χονδρικής πώλησης φρούτων, λαχανικών και αλιείας. Πρόκειται για έναν οργανισμό που στοχεύει στην παροχή στοιχείων εθνικής και διεθνούς εταιρικής σύγκρισης, καθώς και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των αγορών και όσων δραστηριοποιούνται εντός τους.

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας είναι ο πιο σημαντικός εταίρος στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων της Ελλάδας, διευκολύνοντας την προμήθεια του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού με φρούτα, λαχανικά, κρέας και ψάρια. Αποτελεί δημόσια εταιρεία που στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των αγορών του και όσων δραστηριοποιούνται εντός του, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και υπό την αιγίδα του οποίου λειτουργεί η μεγαλύτερη αγορά τροφίμων των Βαλκανίων.