Το πρόστιμο για το λαθρεμπόριο κρίνει το μέλλον της ΣΕΚΑΠ

Στον πάγο το επενδυτικό πρόγραμμα μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο εφετείο

Το πρόστιμο για το λαθρεμπόριο κρίνει το μέλλον της ΣΕΚΑΠ

Στον πάγο έχει μπει το επενδυτικό πρόγραμμα της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ μέχρι να βγει η απόφαση της έφεσης που έχει ασκήσει εναντίον της επιβολής προστίμου 38 εκατ. ευρώ για λαθρεμπόριο. Κύκλοι της ΣΕΚΑΠ τονίζουν όμως ότι και το μέλλον της καπνοβιομηχανίας κρίνεται δυσοίωνο σε περίπτωση που απορριφθεί η έφεση που έχει υποβάλλει. 

Υπενθυμίζεται ότι εις βάρος της ΣΕΚΑΠ καταλογίστηκαν πρόσθετοι φόροι και πολλαπλά τέλη ποσού 38,23 εκατ. ευρώ ως αστικά συνυπεύθυνη για τελωνειακές παραβάσεις που αφορούν εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν το 2009, πριν περάσει στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη της.
Η εταιρεία κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής κατά της ως άνω Καταλογιστικής Πράξης και αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων.
Η αίτηση συζητήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ενώ δεν έχει ακόμη εκδοθεί απόφαση. Η πολύκροτη υπόθεση ήρθε στο φως το 2009, όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου).
Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.
Σε δηλώσεις του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ Κώστας Γαβριηλίδης εκανε λόγο για χτυπήματα που δέχεται η εταιρεία. «Ας μας αφήσουν να δουλέψουμε, σαν εργαζόμενοι έχουμε ηρεμήσει και η εταιρεία πάει μια χαρά κι αυτοί που σκέφτονται αυτά τα πράγματα, θα μας βρουν απέναντί τους».
Μάλιστα ο Κώστας Γαβριηλίδης έκανε και μια αποκάλυψη: «Όταν πιάνουν λαθραία τσιγάρα, είναι και πολλές άλλες μάρκες… Αυτοί όμως για να δυσφημήσουν την ΣΕΚΑΠ δίνουν φωτογραφίες μόνο των δικών μας τσιγάρων. Αυτό είναι αλητεία και δυσφήμηση. Χτυπάνε τη ΣΕΚΑΠ λόγω Ιβάν και Τσίπρα… Το πρόστιμο είναι άδικο. Η εταιρεία πάει μια χαρά, από ζημιογόνα ο Σαββίδης την έκανε κερδοφόρα και η νέα διευθύντρια κ.Σόνια Δημόγλη που έχει έρθει, άλλαξε προς το καλύτερο πολλά πράγματα… Να μας αφήσουν ήσυχους».
Σημειώνεται ότι η καπνοβιομηχανία εκτός από την εγχώρια αγορά, οφείλει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της σε εξαγωγές που πραγματοποιεί κυρίως σε παραδοσιακές αγορές της στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και στις χώρες Βόρεια Κορέα, Ουκρανία, Πορτογαλία, Ρωσία, Τουρκμενιστάν, καθώς και στην περιοχή του Κοσσόβου,.
Tα έσοδα της καπνοβομηχανίας το 2016 διαμορφώθηκαν στα 85 εκατ. ευρώ από 91,6 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στις 29 χιλ. ευρώ από κέρδη 924 χιλ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, λόγω και των αποτελεσμάτων, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές διοικητικές αλλαγές στην εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ