Η μεγάλη μάχη για την πίττα των αλλαντικών

Οι κινήσεις εξαγοράς από την Νίκας και η "απάντηση" της Υφαντής με στόχο τη 2η θέση της αγοράς - Πρωτιά για την Creta Farm

Η μεγάλη μάχη για την πίττα των αλλαντικών

Mε μερίδιο 20% και σημαντική συρρίκνωση κερδών έκλεισε το 2016 για την αλλαντοβιομηχανία Υφαντής που επλήγη τόσο από την αύξηση του ανταγωνισμού όσο και από την κατάρρευση της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος. Υπό τον φόβο να χαθεί και η δεύτερη θέση -από πλευράς μεριδίου- στην ελληνική αγορά, η εταιρεία προχωρεί ήδη στην υλοποίηση των σχεδίων της για επέκταση εκτός Ελλάδας 

 


Τα στελέχη της αλλαντοβιομηχανίας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, με την εξαγορά του Νίκα από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, βρίσκονται σε θέση μάχης καθώς κινδυνεύουν να χάσουντην δεύτερη θέση στην αγορά αλλαντικών (πρώτη βρίσκεται η Creta Farms με μερίδιο αγοράς 30%).
Kαι αυτό γιατί στο στόχαστρο της Νίκας, έχει μπει και η αλλαντοβιομηχανία Βίκη, όπου ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο αυτών εταιρειών δημιουργεί ένα σχήμα με αθροιστικό μερίδιο άνω του 20%.
Για το λόγο αυτό, η Υφαντής στην παρούσα φάση εκτός από την παρουσία της στην ελληνική αγορά, στρέφει το ενδιαφέρον της και στις αγορές του εξωτερικού και ειδικότερα στη Γαλλία, όπου προ μηνών σύστησε θυγατρική με στόχο να πολλαπλασιάσει τις πωλήσεις προϊόντων του ομίλου.
Οι πωλήσεις πάντως του Ομίλου Υφαντής το 2016 κατέγραψαν μικρή αύξηση 1,7% και διαμορφώθηκαν στα 135,61 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το μεικτό περιθώριο κέρδους της υποχώρησε κατά δυο σχεδόν εκατοστιαίες μονάδες (στο 34,3%, από 36,2% το 2015), λόγω της έντασης του ανταγωνισμού.
Κατόπιν αυτών ο όμιλος κατέγραψε ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους 2,10 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 58,6% σε σχέση με το 2015. διαθέτει τρία εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος, ένα στην Αθήνα, δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη μέσω θυγατρικής της Λάντσιον Μητ Έβρου και τρίτο στο Βουκουρέστι, όπου λειτουργεί έτερη θυγατρική της.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1980 από τους αδελφούς Υφαντή και έχει τη δυνατότητα, μέσω επενδύσεων, να παράγει ημερησίως περισσότερα από 50.000 κιλά αλλαντικών και 5.000 κιλά διαφόρων άλλων προϊόντων κρέατος, όπως μπιφτέκια, πίτσες και σκευάσματα κοτόπουλου.
Eπίσης διαθέτει 11 κέντρα διανομών Υφαντής (Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κρήτη, Λάρισα, Πάτρα, Ρόδος, Τρίπολη), 1 κέντρο διανομής κατεψυγμένων λαχανικών, 4 κέντρα διανομής Ifantis Romania S.r.l. εντός Ρουμανίας (Timosoara, Cluj, Pitest, Oradea), 1 κέντρο διανομής της Luncheon Meat Έβρου ΑΕ (Αθήνα), 1 μονάδα παραγωγής φέτας στα Τρίκαλα και ένα εργοστάσιο παραγωγής κατεψυγμένων φαγητών Ιfantis Κουζίνα.
Ο όμιλος διαθέτει προϊόντα του, εκτός από την Ελλάδα και τη Ρουμανία όπου βρίσκονται οι βιομηχανίες του, σε άλλες 25 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι οι χώρες Ισπανία, ΗΠΑ, Μεξικό, Βρετανία, Σουδάν, Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Νότιος Αφρική, Ολλανδία, Σλοβακία, Τουρκία, π.Γ.Δ.Μ., Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Δανία, Κίνα και Αυστραλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ