Επενδύσεις στην Ελλάδα «φέρνει» η Philip Morris

Αυξημένα τα κέρδη της Παπαστράτος για τρίτη χρονιά

Επενδύσεις στην Ελλάδα «φέρνει» η Philip Morris

Όταν η καπνοβιομηχανία Philip Morris International Inc ανακοίνωσε το Μάρτιο ότι θα επενδύσει στην ελληνική της μονάδα 300 εκατ. ευρώ, σε μια περίοδο που η Αθήνα αγωνιζόταν να συνάψει συμφωνία με τους πιστωτές της, η έκπληξη για αυτή την επιλογή ήταν εμφανής.

Η επένδυση που κάνει στην Ελλάδα η μεγάλη καπνοβιομηχανία, που κυκλοφορεί ανάμεσα σε άλλες και τις μάρκες Marlboro και Chesterfield, είναι μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης, το 2009 κι αποτελεί αναγκαία ώθηση γενικότερα για την ελληνική οικονομία, που στα χρόνια της κρίσης συρρικνώθηκε περίπου κατά το ένα τέταρτο.

Για την ιστορία, η Παπαστράτος λάνσαρε στην ελληνική αγορά το καινοτόμο προϊόν θερμαινόμενου καπνού IQOS και τον Μάρτιο του 2017 ανακοίνωσε την υλοποίηση μιας νέας επένδυσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για τη μετατροπή του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού HEETS για το IQOS.

Η επένδυση αυτή θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας και θα έχει πολλαπλά, σημαντικά και άμεσα οφέλη για την ελληνική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα και τις εξαγωγές.

Η νέα επένδυση εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχουν αναλάβει η Philip Morris International και η Παπαστράτος για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου και αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων επενδύσεων της εταιρείας, που από το 2003 ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωσή της, το εργοστάσιο του Ασπροπύργου θα είναι το τρίτο της Philip Morris International παγκοσμίως, μετά την Ελβετία και την Ιταλία, που θα παράγει προϊόντα καπνού που δεν περιλαμβάνουν καύση.

Στα εταιρικά, η εταιρεία ανακοίνωσε για την οικονομική χρήση του 2016 καθαράκέρδη προ φόρων 27,14 εκατ. ευρώ για το 2016 σε σχέση με 7,89 εκατ. ευρώ το 2015 και αύξηση του καθαρού κύκλου εργασιών στα 291,63 εκατ. ευρώ έναντι 274,15 εκατ. ευρώ το 2015.

«Χάρη στη στρατηγική μας απόφαση να δώσουμε εξαγωγικό προσανατολισμό στο εργοστάσιο και τη δραστηριότητά μας, καταφέραμε, να έχουμε αύξηση του καθαρού κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας μας, παρά τη δραματική αύξηση της φορολογίας των καπνικών και του παράνομου εμπορίου που επηρέασε τον μεικτό κύκλο εργασιών μας», δήλωσε ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος.

Στο χαρτοφυλάκιο της Παπαστράτος περιλαμβάνει το κορυφαίο παγκοσμίως σήμα Marlboro, το Philip Morris, το L&M, τον ιστορικό ΑΣΣΟ, αλλά και το πρώτο νέο καπνικό προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, το IQOS.

Εξάγει προϊόντα σε περισσότερες από 30 χώρες και κατέχει περίπου το 40% της ελληνικής αγοράς. Η μητρική εταιρεία Philip Morris International απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών. Με νέα έδρα από το 2009 στον Ασπρόπυργο όπου στεγάζονται οι κεντρικές παραγωγικές και διοικητικές εγκαταστάσεις, κέντρο αποθήκευσης στο Αγρίνιο και περιφερειακά γραφεία πωλήσεων στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, η εταιρεία απασχολεί συνολικά άμεσα και έμμεσα 800 εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ