Και αέριο και ρεύμα «όλα σε ένα»

Τα σχέδια της εταιρείας Αερίου Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκης για συνδυαστικά πακέτα υπηρεσιών

Και αέριο και ρεύμα «όλα σε ένα»

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 απελευθερώνεται η αγορά φυσικού αερίου και τα μονοπωλιακά προνόμια που υπήρχαν μέχρι τώρα –ειδικά σε Αττική και Θεσσαλία-Θεσσαλονίκη- θα πάψουν να υπάρχουν. Οι εταιρείες παροχής αερίου, μπροστά στην πιθανότητα να χάσουν έσοδα ανοίγουν… πανιά για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη διάθεση πακέτων αερίου-ηλεκτρικής ενέργειας. Το ξεκίνημα ασφαλώς θα γίνει από τα Βόρεια Ελλάδα αλλά τα πλάνα εμπεριέχουν και την Αττική.

Η εταιρεία, από τον περασμένο Αύγουστο έχει εξασφαλίσει άδεια για την προμήθεια ενέργειας 350 MW, με διάρκεια 20 ετών. Με βάση τον σχεδιασμό, η διάθεση υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2018 περίοδος πλήρους απελευθέρωσης και της αγοράς φυσικού αερίου.

Η άδεια εξασφαλίζει τη δυνατότητα προμήθειας υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας σε πανελλαδική κλίμακα. Ωστόσο, η Εταιρεία Αερίου Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκης θα επικεντρωθεί αρχικά στις περιοχές όπου μπορεί να τα συνδυάσει και με την προμήθεια φυσικού αερίου. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι στο μέλλον θα προσφέρει «ολοκληρωμένες λύσεις ενέργειας» και στην Αττική, πέρα βέβαια από τις δύο γεωγραφικές περιφέρειες όπου έχει παρουσία εδώ και 17 χρόνια, ως πάροχος φυσικού αερίου.

Η επιχείρηση έχει μετόχους τη ΔΕΠΑ (με 51%) και την ιταλική ENI (η οποία κατέχει το 49% και ελέγχει το management), ενώ η νέα στρατηγική της αποτελεί «απάντηση» στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το 2000, στο οποίο κατείχε το μονοπώλιο προμήθειας φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, κατάφερε να πετύχει διείσδυση 56% του φυσικού αερίου. Έτσι, αυτή τη στιγμή προμηθεύει με καύσιμο περίπου 340.000 νοικοκυριά και πάνω από 8.000 επιχειρήσεις, αποτελώντας σε αριθμό συνδέσεων τον μεγαλύτερο πάροχο ενέργειας στη χώρα μετά τη ΔΕΗ.